Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Barn är svårt skadade efter lavin på Svalbard

Anne Kristin Jakobsen räddades från att begravas levande under snömassorna av sin mikrovågsugn. Foto: Frank Jakobsen/Dagbladet.no
Kommunen i Longyearbyen ber frivilliga om hjälp att gräva efter överlevande. Foto: AFP NTB SCANPIX
Hur stora skador husen har fått eller om det är några skadade är ännu oklart. Foto: Privat
Ambulanser har hämtat skadade på platsen. Foto: Privat
Snöovädret som har drabbat orten Longyearbyen på Svalbard natten till lördag är det värsta på 30 år och ska bland annat ha rivit loss taken på flera hus. Foto: Privat
Snöovädret är det värsta på 30 år. Här är bild från fredagen. Foto: Torgeir Prytz/NTB Scanpix
Snöskredet ska ha inträffat på fjället Sockertoppen. Skadornas omfattning är fortfarande okänt, men enligt polisrapporter rör det sig om minst tio hus. Många av de boende är rädda. BIlden är tagen på fredagen. Foto: Torgeir Prytz/NTB Scanpix
Svalbard på fredagen. Foto: Torgeir Prytz/NTB Scanpix
1 / 9

Tio hus är drabbade av en lavin på Svalbard, rapporterar Svalbardsposten.

En man i 40-årsåldern har bekräftats död och ett av de två allvarligt skadade barnen uppges nu ha livshotande skador.

– Tillståndet förändrades efter en ytterligare medicinsk bedömning, säger pressansvarig Per- Christian Johansen på Unviversitetssjukhuset Nord-Norge (UNN) till Svalbardposten.

Sex är lindrigt skadade. Av dessa är två barn, uppger Aftenposten.

Snöovädret som har drabbat orten Longyearbyen på Svalbard natten till lördag är det värsta på 30 år och en flera hundra meter bred lavin har träffat minst tio hus som i vissa fall har flyttats runt 20 meter.

Strax före klockan 16 kom dödsbudet och bekräftades på Sysselmannens hemsida. Den 40-årige mannen är hemmahörande på Longyearbyen.

Vid klockan 19 nästa besked. Ett av de två allvarligt skadade barnens tillstånd hade övergått till livshotande.

– Tillståndet förändrades efter en ytterligare medicinsk bedömning, säger pressansvarig Per- Christian Johansen på Universitetssjukhuset Nord-Norge (UNN) till Svalbardposten.

Båda barnen har evakuerats till Tromsö med ambulans, men också ett av de lindrigt skadade barnen.

Under kvällen meddelade Svalbards guvernör att låta ett 30-tal hus evakueras som står på huslängan mot berget där lavinen svepte över. Snöskredet ska ha inträffat på fjället Sockertoppen som ligger på östra sidan av Longyeardalen där en stor del av bebyggelsen på ön ligger.

Svalbardpostens journalist Christopher Engås som var på plats berättade för Expressen TV om att det inledningsvis rådde en kaotisk situation och människor som var panikslagna och rädda.

Sveinung Lystrup Thesen som bor i Longyearbyen säger till Aftenposten:

– Lavinen inträffade i ett bostadsområde som kallas Lia. Alla känner någon där, inklusive mig själv, och jag hoppas inte att någon har mist livet. Jag har aldrig hört att det har förekommit snöskred där förut, så det säger något om situationen.

Eva Grøndal befann sig på bottenvåningen när lavinen träffade hennes hus.

– Strömmen gick och jag kände hur jag bara gled i väg tillsammans med huset. Det var märkligt tyst, som en film utan ljud, säger hon till NTB.

Enligt Eva Grøndal är nästan alla hus på Svalbard byggda på pålar, vilket hon tror är anledningen till att husen har skjutits bort och inte rasat.

– Det kan ha räddat mitt liv, säger hon.

Norges statsminister Erna Solberg visade sitt deltagande på Twitter:

 

 

Ögruppen Svalbard ligger i Norra ishavet, halvvägs mellan Norge och Nordpolen. Förutom några tusen isbjörnar är öarna hem åt ungefär 3 000 människor. Av dessa bor över 2 000 i Longyearbyen, som utgör öarnas administrativa centrum.

Bett om förstärkning

Polis, räddningstjänst och andra hjälporganisationer arbetade hela dagen med att försöka skaffa sig en bild över läget.

Kommunen i Longyearbyen upprättade en krisstab och bad frivilliga om hjälp att gräva efter överlevande. "Ta med spade", skriver kommunen på sin hemsida.

Runt 100 personer deltog i räddningsarbetet.

– Vi arbetar nu med att kartlägga vilka av de boende som har rest söderut på jullovet och vilka som ska vara hemma, säger kommunalrådet Arild Olsen som sitter i krisstaben till Aftenposten.

 

 

På kvällen var alla boende lokaliserade men sökinsatsen efter andra som kan finnas i området pågick.