Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu är det meteorologisk ”sommar” i Stockholm

Solen har visat sig på många håll den senaste tiden.
Foto: LUDVIG THUNMAN / EXPRESSEN/KVP
Foto: NORA LOREK
Foto: ANDREAS HILLERGREN / © BILDBYRÅN
Foto: LINNEA RHEBORG / BILDBYRÅN

Sommaren har kommit till Stockholm – i alla fall enligt meteorologerna – och det extremt tidigt. Bara tre gånger under de senaste 215 åren har SMHI:s mätstation på Observatoriekullen registrerat en dygnsmedeltemperatur på minst tio grader fem dygn i sträck så tidigt på året.

I måndags anlände den meteorologiska sommaren till Malmö och Lund. Dagen efter kom den även till huvudstaden enligt mätstationen på Observatoriekullen, där mätningar gjorts sedan 1756.

– Det är bara en gång tidigare som den meteorologiska sommaren har anlänt till Stockholm före den 17 april. Vi får gå tillbaka till den varma aprilmånaden 1803. Då kom den meteorologiska sommaren till Stockholm den 14 april, säger Therese Gadd, jourhavande meteorolog på SMHI.


PROGNOS: Så blir vädret där du bor 

Meteorologisk sommar på flera ställen

Även 1996 och 1964 anlände den meteorologiska sommaren till Stockholm den 17 april. Men att den varma luften nu dragit bort och ersatts av kallare luft som sveper ner med nordvästvindar innebär inte att våren kommer tillbaka till Stockholm.

Man kan inte ta tillbaka årstiderna när de väl har kommit. Så de stationer som har fått meteorologisk sommar får inte vår nu. Däremot kan det bli vårtemperaturer, säger Therese Gadd.

För tillfället är det tre årstider i Sverige. Större delen av landet har fått meteorologisk vår, men fortfarande finns några stationer i fjällen som visar meteorologisk vinter.