Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Supervärmen fortsätter – men snart kommer lågtrycken

Supervärmen fortsätter – men redan nästa helg blir det svalare. Foto: GT/EXPRESSEN
Passa på att njuta. Supervärmen fortsätter – men nästa helg blir det svalare. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Njut av supervärmen – den fortsätter några dagar till.

Men lågtryck över Atlanten hotar, och efter helgen kommer temperaturerna att börja sjunka norrifrån.

– Fram till helgen är det högtryck som dominerar och det blir riktigt gosiga temperaturer, säger meteorolog Johan Groth.

Stora delar av Sverige har haft riktigt superväder de senaste dagarna. Ett högtryck har parkerat sig över landet och solen har värmt svensk folket.

Och den riktiga supervärmen fortsätter faktiskt några dagar till.

Johan Groth är meteorolog på väderinstitutet Storm. Han säger att det på onsdag kommer att vända, men att det då bara kommer att gå från supervärme till mer normal värme.

 

PROGNOS: Så blir vädret där du bor 

Lågtryck över Atlanten

Först nästa vecka kommer lågtrycken.

– Den riktigt varma luften börjar vi skönja ett visst slut på. Till onsdag kommer vi ha riktigt höga temperaturer i landet, med 30 grader i Sydsverige, och något svalare i norr, säger han och fortsätter:

– Men torsdag och fredag är fortfarande fina dagar överlag. Fram till nästa helg är det högtryck som dominerar fortfarande och det blir riktigt gosiga temperaturer, på över 20 grader i södra halvan av landet, och lite lägre i norr. Det blir jättebra väder, även om det inte blir högsommarvärme.

 

LÄS MER: Kolla din fläckar, uppmanar professorn 

 

Ute på Atlanten ligger lågtryck och hotar. De har tidigare försökt att komma in över Skandinavien, men det maffiga högtrycket har hållit dem alla stången. Lågtrycken har förpassats ner till Biscaya eller upp över Island.

Men i takt med att högtrycket över Sverige börjar glida söderut, kommer lågtrycken in västerifrån. Men det går inte så fort. Till helgen märks en skillnad.

Meteorolog Johan Groth på väderinstitutet Storm. Foto: YLWA YNGVESSON

– Då har väl det här mäktiga högtrycker gjort sitt, så det brakar igenom i norr. Här får vi i mellersta och norra norrland i helgen regnområden som brakar in västerifrån. Men i södra Sverige kommer man inte att märka så mycket, säger Johan Groth.

– När högtrycket börjar förskjutas, och ge vika framåt nästa helg, då det trycks söderut, då släpper lågtrycken in över norra Skandinavien. Då kommer regnen, säger han.

Värme flera dagar till

Ibland kan det bli kraftig åska när högtryck och lågtryck möts. Det ser det inte ut att bli denna gång, möjligtvis bara på Västkusten - och bara tillfälligt.

– Nu på måndag kommer Västkusten, med Halland och Göteborg att få ett och annat åskväder och någon kraftig regnskur, men det driver ut igen.

På det hela taget är Johan Groth mycket optimistisk vad gäller värmen de kommande dagarna.

– Varje dag har vi temperaturer som är på högsommarvärme någonstans i landet.

 

LÄS MER: Hudterapeuten: Så skyddar du dig i solen

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!