Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Extremvärmen drar in i Europa: ”Riktigt varmt”

Meteorolog Maria Augutis: Hettan i Europa sprider sig till Sverige
En kvinna svalkar sig i Cordoba i södra Spanien.Foto: SALAS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Människor svalkar fötterna i en fontän i Milano i Italien.Foto: MASSIMO ALBERICO/SHUTTERSTOCK

En värmebölja har tagit greppet om Europa.

Även i Mellanöstern har det varit ovanligt varmt med temperaturer över 53 grader.

– Det är stora delar av världen nu där det varit riktigt varmt, säger Maria Augutis, meteorolog på Storm.

En del av hettan väntas nu komma till Sverige.

På fredagen väntas temperaturer över 40 grader i både Spanien, Frankrike och Italien.

– Det är ett stort högtryck över området med sydvindar som för upp den här riktigt, riktigt varma luften över västra Europa. Men den allra varmaste luften och vad som ligger varmare än normalt är över Frankrike, säger Maria Augutis, meterolog på Storm.

Redan på torsdagen slogs flera värmerekord i Frankrike. Bland annat i Saint-Jean-de-Luz i söder, där termometern gick upp till 41,9 grader, skriver France 24. Nu rasar en skogsbrand i närheten, och de boende har evakuerats. 

Beredskapen har höjts i flera franska regioner till nivå ”orange”. Även i Italien har det utfärdats värmevarningar för temperaturer över 40, skriver The Local.

Det är även riktigt varmt i Belgien och över Storbritannien. I London kan det bli en bra bit över 30 grader, enligt Storm. 

https://twitter.com/prefetrhone/status/1288502011491749889?s=20

”Varit ovanligt varmt”

I Mehran i västra Iran var det 53,5 grader i veckan, vilket är den högsta julitemperaturen sedan mätningarna började. Även i Bagdad har det varit över 50 grader i veckan, skriver Washington Post.

– Det har varit ovanligt varmt, säger meterologen Maria Augutis.

Under helgen väntas värmen släppa taget något om Europa. Men en del kan krypa upp över Sverige innan dess. Både på fredagen och framför allt under lördagen kan det bli högsommarvärme.

– På flera håll kan det också bli över 25 grader.

På fredagen väntas det bli som varmast i Västra Götaland. På lördagen väntas värmen nå hela Svealand, Götaland och längs Norrlandskusten.

Sedan väntas ett nytt regnområde dra in över Västkusten och norra Norrland, medan det väntas bli fortsatt varmt i de östra delarna av landet.

Mostar Old Bridge diving med anor nästan 400 år tillbaka lockar storpublik.