Superstormen Ciara slog hårt mot Sverige

Superstormen Ciara slog hårt mot Sverige.
I England har redan flygresor – både inhemska och internationella – ställts på grund av de hårda vindarna.
Foto: PHIL REES/SHUTTERSTOCK
Stormen Ciara beskrivs vara den mest kraftfulla som dragit in över Storbritannien sedan 2013, uppger Sky News. Redan nu har det blåst i drygt 40 meter per sekund.
Foto: PHIL REES/SHUTTERSTOCK
Men temperaturerna kommer att vara milda, eftersom det är mild Atlantluft som kommer in med väldig kraft.
Foto: STEPHEN LOCK / I-IMAGES / POLARIS
I Sverige är det Västkusten som drabbas hårdaste av vågor och vind men även andra stora delar av landet drabbas.
Foto: DMI
På Ölands norra insida rullar stora vågor in.
Foto: Läsarbild/Ellen Björkestedt
SMHI har utfärdat en klass 2 varning för vindbyar på mellan 25 och 27 m/s i södra Sverige.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
En stormspanare tar en selfie vid Sundspromenaden i Malmö.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
I Svenljunga föll ett träd över en bil, vilket gjorde att två personer fick föras till sjukhus.
Foto: JOAKIM ERIKSSON
Öresundsbron stängdes helt.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
En bilist körde in i ett stormfällt träd utanför Kristianstad. Ingen skadades vid olyckan.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
En bilist körde in i ett stormfällt träd utanför Kristianstad. Ingen skadades vid olyckan.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tallinks färja Romantika. Bilden är från ett annat tillfälle.
Foto: HASSE HOLMBERG / TT / FOTOGRAFERNA HOLMBERG TT NYHETSBYRÅN
1 / 13

Stormen Ciara slog till med full kraft mot Sverige i helgen. I Svenljunga har en person dött efter att en båt kapsejsat. 

SMHI utfärdade klass 2-varningar – och många färjor ställdes in. 

Men Romantikas tur från Stockholm till Riga gick som planerat.

– Det var dödsångest, säger Morgan Rönnholm som var på färjan.

Stormen Ciaras framfart har vållat stora problem på många håll i landet under natten till måndag. Nedfallna träd, strömlösa hushåll – även färjor som slitits loss.

HSC Gotlandia II slet sig under natten från sina förtöjningar och blev stående 15 meter från kajen i Visby hamn. 

– Den lossnade från sin kajplats, och nu ligger den där den ligger 10-15 meter från kajen. Vi har varit där och assisterat, säger Christer Eriksson, ledningsoperatör vid räddningstjänsten på Gotland.

På morgonen har fartyget återigen förtöjts vid kajläge 4. HSC Gotlandia II används inte trafik under vintern, utan går på sommaren.

Morgonavgången klockan 07.15 mellan Visby- Nynäshamn är däremot inställd på grund av det stormiga vädret.

Stormen Ciara

SMHI utfärdade klass 2-varningar för Skåne, Halland, Bohuslän, Västra Götaland, Öland och Gotland på söndagen när det stod klart att stormen Ciara var på väg mot västra och södra delarna av Sverige. 

Ovädret startade på USA:s och växte sig starkare på Atlanten innan stormen slog till mot Storbritannien. Det var också britterna som gav stormen dess namn – officiellt har stormen inget svenskt namn.


Stormbyarna var på söndagskvällen och natten till måndag uppe på nivåer kring 30 meter per sekund – och ställde till stora bekymmer. Träd föll över vägbanor och tiotusentals hushåll är på måndagen fortsatt strömlösa. 

Öresundsbron och Uddevallabron stängdes på söndagskvällen av – men kring midnatt öppnades trafiken igen. 

Flygplan ställdes in, både i Europa och i Sverige. Ett plan som skulle ha landat på Landvetter fick vända och landa på Kastrup. 


På söndagskvällen anmäldes två personer saknade i Svenljunga. De hade gett sig ut för att fiska – senare kom rapporter om att båten kapsejsat. En person har hittats och förts med ambulans till sjukhus – men personens liv gick inte att rädda. Samtidigt tvingades räddningstjänsten avbryta sökinsatsen natten till måndag, på grund av det svåra vädret. 

Framför allt till havs var det stundtals väldigt stormigt. Morgan Rönnholm berättar om sin skräckupplevelse på Östersjön på färjan Romantika mellan Stockholm och Riga.

– Från det att vi körde in bilen i färjan så undrade om vi hade gjort ett bra val, säger han. 

Morgan Rönnholm berättar att det gungade mycket och att ”de flesta blev nog sjösjuka”.  Han berättar också att det knappt gick att röra sig på färjan på grund av det svåra vädret utanför fönstret.

– Vi var väldigt rädda. Vi sov ingenting precis som dom andra vid träffade. Det var dödsångest när båten flög upp i luften och landade i vågorna så att hela skrovet lät, säger han. 

– Jag förstår inte varför avgången inte ställdes in – det är rent livsfarligt. 

Enligt Morgan läckte det in vatten.
Foto: Privat
Morgan Rönnholm.
Foto: Privat

Hans Friberg är operativ chef för Tallink Silja, rederiet som kör Romantika.

– Det är jättetråkigt om någon tyckt att det var jobbigt, bökigt och varit orolig, men det ska man inte behöva vara, säger han och fortsätter:

– Absolut, det har blåst väldigt kraftigt och då gungar det. Säkerhetsmässigt är det inga problem, komfortmässigt kan det vara. Men om du ställer in en resa blir många andra lidande – det är last som ska fram. Det är inte helt enkelt. 

Romantika har, på grund av ovädret, försenats kraftigt. Det görs, enligt Hans Friberg, för att ändå göra resan så bekväm som möjlighet för passagerarna. 

– Men jag har all förståelse i världen för att folk tyckte att det var en besvärlig resa. Det har det säkert varit, säger han.

Då slutar det blåsa

Framför allt i södra och västra delarna av landet har nedfallna träd vållat stora bekymmer. Cirka 16 000 hushåll var på måndagsmorgonen strömlösa – enligt Eon:s egna uppgifter har man dessutom hjälpt 35 000 hushåll under natten. 

– Stormen har varit väldigt kraftfull, det har varit väldigt besvärligt på vägarna med omkullblåsta träd. Det är framför allt på Västkusten, men även en del i södra Sverige, säger Anders Wallin, trafikkommunikatör vid Trafikverket. 

Tidigt på måndagskvällen var fortfarande ett par tusen hushåll utan ström, enligt nyhetsbyrån TT. 

SMHI utfärdade klass 2-varningar på flera håll under söndagen på grund av de kraftiga vindarna. 

Och det kommer att vara fortsatt blåsigt under måndagen – men inte alls lika kraftigt som under helgen.

– Vinden avtar under kvällen på en del håll. Men på andra håll, södra Svealand och Götaland har det blåsigt under dagen, även om det inte är fullt lika blåsigt som i går. Det ligger fortfarande varningar ute, dels runt Bohuskusten, men också Skåne, säger Lasse Rydqvist.

Klass 1-varningar är utfärdade för mycket hårda vindar i både Skåne och Västra Götalands län. Dessutom varnar SMHI för höga flöden i Skåne, Kronobergs län och Västra Götalands län.   

Båt kapsejsade

På söndagskvällen kapsejsade en båt i en sjö i Svenljunga. Två personer hade gett sig ut på sjön för att fiska och båda rapporterades som saknade. 

Sent på söndagskvällen hittades en av dem. Han fördes till sjukhus – men på måndagsmorgonen uppgav polisen att personens liv inte gick att rädda och att anhöriga har underrättats. 

Räddningstjänsten hade stora bekymmer i sökinsatsen – man fick inte upp drönaren på grund av det hårda vädret. 

Båten påträffades upp och ned i en annan vik, men den andre mannen saknas fortfarande och räddningsinsatserna har avbrutits eftersom det var för svårt på grund av väderleken. 

– Bedömningen har gjorts att det inte längre finns något hopp om att finna mannen vid liv i den här kylan, säger Fredrik Lovén.

Polisen har nu inlett en förundersökning om grov vårdslöshet i sjötrafik. Åtgärden innebär att polisen har möjlighet att ta båten i beslag för en teknisk undersökning.

Samtidigt återupptas söket efter den andra man som befann sig i båten. På plats finns polishelikopter, hundpatrull och sjöpolis. 

SE MER: 

Ska precis landa – men vinden är för kraftig.
Se bilderna från söndagen på Lilla Bält-bron i Danmark.