Många översvämmade källare under ovädret

Regnet och åskan kommer till stan
Här slår regnovädret till över Uppsala.
Foto: Läsarbild
Flera blixtnedslag har fångats på bild i Arboga.
Foto: Läsarbild
SMHI har utfärdat en varning för skyfall och åskskurar på flera platser i Sverige under lördagskvällen.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
SMHI har utfärdat en gul varning om ovädret.
Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX / TT NYHETSBYRÅN

SMHI har utfärdat en varning för skyfall och åskskurar på flera platser i Sverige under lördagen och söndagen.

Räddningstjänsten i Östergötland och Sörmland fick in ett 30-tal larm om vattenfyllda källare under natten mot söndag.

– Det kommer att bli ännu värre i morgon, säger Pedher Helmer, vakthavande befäl vid Räddningstjänsten Östra Götaland.

Under lördagskvällen har ett rejält oväder med kraftiga regn- och åskskurar dragit in över sydöstra Norrland, delar av Svealand och delar av inre och västra Götaland.

I Östergötland och Sörmland hade räddningstjänsten vid 03-tiden natten mot söndag fått in larmsamtal om ett 30-tal vattenfyllda källare sedan 17-tiden på lördagskvällen.

– Det slutar inte regna och det kommer att fortsätta regna väldigt intensivt under morgondagen. Jag tror faktiskt att det kommer att bli ännu värre i morgon, säger Pedher Helmer, vakthavande befäl vid Räddningstjänsten Östra Götaland.

Många villaägare i Enköping och Uppsala larmade om översvämmade källare.

– Det var många viadukter som svämmade över, med bilar stående i vattenmassorna, säger Henrik Jynnesjö, ledningsbefäl på Räddningscentralen Mitt, till UNT.

Över 7 700 hushåll i Enköping blev strömlösa under lördagskvällen enligt SVT. Problemet åtgärdades under natten.

”Upp mot 80 till 100 millimeter regn”

SMHI har utfärdat en gul varning om ovädret. Dels finns risk för översvämningar på bland annat vägar och i dagvattensystem, dels finns risk för störningar i elförsörjningen och i tågtrafiken. 

Även blixtnedslag kan förekomma.

– I kväll och fram till i morgon bitti ligger det tyngsta stråket någonstans från Borås och upp över Skaraborg, mot Uppland till. Där kan det komma rätt stora regnmängder på ganska kort tid. På tolv timmar skulle man kunna få upp mot 80 till 100 millimeter regn, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Har du bilder på ovädret? Tipsa oss!

• Kontakta Expressen på tipsa@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 0790-643 643

• Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen 

Kallfront drar in från Atlanten

De kraftiga skurarna ligger kvar i samma område fram till söndagseftermiddagen eller kvällen. Då drar de österut över södra Östergötland och norra Småland, enligt meteorologen.

– Vi har haft ganska varm luft över södra Sverige nu. Men den knuffas undan av en kallfront som har sitt ursprung på Atlanten. Häromdagen fick till exempel brittiska öarna ganska mycket regn på kort tid. 

Utöver regn och åska kan det även blåsa. På söndagen hittas vindarna runt Mälardalen. Under måndagen är det Öland och Gotland som kan få starka vindar.

– Det är en ganska kraftig nordlig vind som ligger på där, så det finns risk för mycket hårda vindbyar. Om det står sig kan det komma varningar även för det, säger Lasse Rydqvist.

När helgens stormväder drar förbi tar det också med sig sommarvärmen. Under nästa vecka väntas betydligt lägre temperaturer.

– Det är ett rejält omslag. Ganska generellt nästa vecka ser det ut som att man ligger på åtta till 18 grader. Det är ganska normala temperaturer för en septemberdag.

Se mer

De höga elpriserna får flera att fabriker att flytta sin produktion till tider då elen är billigare.