Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stora väderskillnader: 25 grader i söder – snö i norr

Det blir upp till 25 grader varmt i södra Sverige i dag, måndag och imorgon, tisdag. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.Foto: ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
I norra Norrland väntas snöblandat regn. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN

Det råder stor vädervariation i Sverige, med sol och upp till 25 grader i söder och snöblandat regn i norr.

I Götaland har sensommarvärmen gjort ett återtåg, med runt 20 grader, lokalt upp mot 25 grader i dag, måndag, och i morgon, tisdag.

– Det är ett par grader ifrån rekord för september, säger Per Holmberg, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Både i dag, måndag och imorgon, tisdag kan det bli 25 grader på sina håll i södra Sverige.

– Det är framför allt i Skåne, Kronobergs och Kalmar län som det kan komma upp i de här nivåerna, säger meteorolog Per Holmberg och tillägger:

– Det är relativt nära rekord för september, som ligger på 27 grader för det området.

Snö i norra Norrland

I norra Sverige däremot blir det betydligt kyligare, och i norra Lapplandsfjällen väntas regn med snöinslag, enligt SMHI, även om det i övriga Norrland överlag blir uppehåll och sol.

– När det blir de här stora temperaturskillnaderna mellan söder och norr så kan det bildas djupa lågtryck och det börjar det göra under tisdagen som då fördjupas till på onsdag, säger Per och fortsätter:

– Det är möjligt att det även blir inslag av snö även i inre Norrland på onsdagen.

I Norrbottensfjällen väntas temperaturen röra sig ned mot noll grader, enligt Storm.

Varnar för kraftiga vindar

Onsdagens lågtryck för med sig regn, kraftiga vindar och lägre temperaturer, först över Norrland och senare även ner söderöver.

Över Bottenhavet och norra och mellersta Östersjön kan det bli riktigt blåsigt på onsdag, med risk för stormbyar främst vid Upplandskusten, enligt Storm.

Kylan, med blåst och nederbörd, stannar i norra Sverige även mot slutet av veckan.

Närmare helgen kommer solen tillbaka till södra Sverige, men det blir inte närmelsevis lika varmt som måndag och tisdag, utan runt 10-15 grader.

Nu kommer filmen om Greta:

Från blyg högstadieelev till världskänd klimataktivist.