Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stora översvämningar i Östergötland efter skyfall

Så ser vädret ut för de närmaste dagarna.
Flera platser i Motala har drabbats av översvämningar under onsdagseftermiddagen och kvällen. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Ett kraftigt skyfall har orsakat översvämningar på flera platser i Östergötland under eftermiddagen och kvällen.

På bilder från platsen syns det hur vatten rinner över en väg och bilar som fastnar.

– Det har varit vägar som har blivit översvämmade och träd som blåst ner, säger Lennart Ågren på räddningstjänsten.

Det svåra regnovädret har orsakat översvämningar på flera orter i Östergötland. Ödeshög, Skänninge, Motala och Vadstena är platser som har varit drabbade och räddningstjänsten har fått rapporter om översvämmade gator och källare. 

Lennart Ågren, operatör på räddningstjänsten Östra götland, säger till Expressen vid 22-tiden att fyra stationer har jobbat med översvämningarna under kvällen att läget nu är under kontroll. 

– Vi är på de avslutande adresserna just nu. Sedan 18.30 när det började har vi i Motala och Vadstena varit igång i 20 villor. 

Enligt Ågren har inga personer skadats i samband med översvämningarna, men däremot har flera fastigheter tagit skada av vätan. 

Bilar fastnade i översvämningen

– Inga byggnader har heller fått någon skada av blixtnedslag. Men många hus är nu vattenskadade så många kommer få kontakta sina försäkringsbolag. 

– Det har kommit vatten från avlopp och så har det runnit utifrån och in i fastigheterna. Då har vi kunnat pumpa ut vatten och göra skadan mindre. 

På bilder från Motala syns det hur vattenmassor har svämmat in under en viadukt i de centrala delarna av staden och bilarna har svårt att ta sig fram.

– Vi hade framför allt en viadukt i Motala som var översvämmad. Det har varit bilar som försökt åka igenom men som fastnat. Vi har varit där och pumpat så det är lugnt. 

Även staden Skänninge har drabbats av skyfallet och räddningstjänsten där har också fått in över tio larm om översvämning.

Hur mycket regn som har kommit under onsdagen är oklart, men det har enligt Lennart Ågren har regnet avtagit under kvällen. 

 

Texten uppdateras.

Så ska du göra när det åskar.