Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spanska värmen drar in – upp till 25 grader

Meteorologen prognos: Värmen här för att stanna.
Sol och värme väntar i veckan.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Sol och värme väntar i veckan.
Foto: Jessica Gow / TT / TT NYHETSBYRÅN

Högsommarvärme lurar runt hörnet.

För i veckan kan stora delar av landet få smaka på brännande sol och temperatur mellan 20 och 25 grader – samtidigt som västra Sverige kan få en del regn. 

Det ser ut att blåsa in varm luft söderifrån över Sverige i början på nästa vecka. Götaland och Svealand kan få temperaturer som når uppemot 20-25 grader.

– Det kommer in varmluft från Spanien och södra Frankrike, säger Per Holmberg, meteorolog vid Storm.

I mitten på nästa vecka når värmen även norra Sverige, där graderna också kan hamna runt 20-sträcket och kanske lite över.

– Värmen stannar över de östra delarna av Götaland och Svealand och tar sig sedan upp mot Norrland men med lite ostadigare väder i väster, säger Per Holmberg.

Soligt i öst

Men först ska ett regnväder blåsa förbi som drar in västerifrån natten mot måndag över Syd- och Mellansverige.

– Regnvädret berör norra Götaland och når hela Svealand mitt på dagen, säger Per Holmberg.

Regnvädret fortsätter norröver längs den västra sidan av landet under måndagskvällen och når den nordligaste delen av landet på tisdagen med eventuellt snöfall i fjällen.

– Norrland berörs av lite regn fortsatt på onsdagen, men det blir soligare under torsdagen och Västerbottens län kan exempelvis få höga temperaturer.

”Blir jättestor skillnad

Samtidigt får Syd- och Mellansverige en rejäl skjuts upp på termometerns plussida även om solen till en början kan utebli och ostadigare väder är att vänta i väst.

– Vi har haft väldigt kallt väder ett tag, det kommer bli en jättestor skillnad – det blir sommarvarmt, säger Per Holmberg.

Värmen i östra delarna av Svealand och Götaland kommer fortsätta under onsdagen och torsdagen, dock kan temperaturen skifta en aning mellan kusten och inlandet.

Något kallare ser det ut att bli i de västra delarna, där det bli mer växlande väder och bitvis regnskurar.

Är det här ett tecken på att stoppa undan vinterjackan?

– Ja, pula den långt in i garderoben, säger Per Holmberg.

Så blir vädret närmsta veckan

Götaland

Ett regnväder drar in över de västliga delarna natten mot måndag som fortsätter norrut. Från mitten på måndagen och efterföljande dagar kommer varmluft in söderifrån. 


Temperaturen kommer att stiga och nå över 20 grader från måndagen i framför allt öst, vilket spås hålla i sig över tisdag, onsdag och torsdag. Solen kommer vara mest synlig i de östra delarna och växlande molnigt i väst.


Svealand

Prognosen för Svealand är liknande som för Götaland. Måndagen inleder med regn i de västra delarna. Östra delen får soligare väder och temperatur som kan klättra över 20 grader. 


Värmen håller i sig över tisdagen, onsdagen och torsdagen. Vädret i östra delen blir soligt medan den västra delen får mulet bitvis regnskurar.


Norrland  

Regnvädret från sydvästra Sverige når södra Norrland först under måndagskvällen. I fjällen kan det bli inslag av snöfall. På tisdagen har den varma luften även hunnit nå Norrland. Södra delen kan få mellan 15-20 grader och 10-15 grader i norr. 


Onsdagen och torsdagen kan temperaturen stiga till riktig hög sommarvärme även om man berörs av en del regn i väst. Torsdagen lovas mer soligare väder. 


Källa: StormGeo


Emma, 24, blev vittne till tromben

Ett rejält oväder med hagel, snö, åska och vind drabbade värmländska Grums nu under lördagen.

LÄS MER: Här hittar du mer innehåll från Expressen Premium
Karriär & Pengar
Träning & Hälsa
Kost & Kropp
Reportage & Granskning
Brott i Sverige
Sex & Relationer