Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Spansk extremhetta på väg: ”Katastrof”

Det afrikanska högtrycket som gett Spanien och Portugal temperaturer på upp till 45 grader ser ut att vara på väg till Sverige. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
"Det börjar bli katastrof", säger Tora Tomasdottir, meteorolog vid Storm. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Än ser det inte ut att bli något avbrott i den svenska värmeböljan. Foto: NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN

De senaste dagarna har temperaturer på upp till 45 grader noterats i södra Europa och flera personer har dött av värmeslag.

Nu väntas det afrikanska superhögtrycket fortsätta till Sverige.

– Det ser ut som att hettan i Spanien och Portugal är på väg hit, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på Storm.

Det ser inte ut att bli något avbrott i den svenska värmeböljan. Efter att afrikavärmen har lamslagit Iberiska halvön, där flera värmerekord har slagits med temperaturer på upp till 45 grader, ser högtrycket nu ut att vara på väg norrut.

Preliminärt väntas det på onsdag.

– Nu är det några dagar framåt, så det är inte helt säkert. Men det ser ut som att hettan som är i Spanien och Portugal är på väg hit, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på Storm.

I Spanien har flera personer dött av värmeslag de senaste dagarna. Temperaturerna kommer dock inte stiga till spanska nivåer i Sverige, menar Tomasdottir:

– Nu blir det inte 40 grader, utan det svalnar av och blir över 30 grader. Men det är samma luftområde. Det är klart det kan ändras, men det kan bli upp nära temperaturrekord igen.

 

LÄS MER: Extremhettan inte över – då är den tillbaka igen 

 

"Det kan bli temperaturrekord igen", säger Tora Tomasdottir, meteorolog vid Storm. Foto: Pressbild / StormGeo

 

Meteorologen: "Katastrof"

Den svenska sommaren har varit den varmaste sedan statistik började föras för 260 år sedan. Nu blir det alltså ännu varmare – och bara på ett fåtal platser i landet är regn att vänta. I södra Sverige ser det ut att bli fortsatt torrt.

– Det kan bli några skurar, framför allt i Halland och kanske i västra Skåne. Det finns en liten chans.

I Norrland är regnchanserna störst.

– Det är lite orättvist att det regnar i Norrland när det är södra Sverige som skulle behöva det som mest, säger Tora Tomasdottir.

– Det börjar bli katastrof, tänk om det börjar brinna igen. Nu är det ju extrembevakning överallt, så bränder släcks så fort de dyker upp. Men det räcker med lite vind så blir det okontrollerat.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!