Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varningen: Skyfall och kraftig åska på väg

Så blir vädret kommande dagar
Tora Tomasdottir, meteorolog vid väderinstitutet Storm.Foto: Privat / Tora Tomasdottir
Sommaren har ännu inte gett upp.Foto: Jessica Gow / TT / TT NYHETSBYRÅN

Ett nytt regnområde med skyfall och kraftig åska drar under söndagen in över landet.

SMHI har slagit larm om risken för stora nederbördsmängder – som kan medföra översvämningar. Dessutom har SMHI utfärdat en klass 2-varning för åska i Östergötland. 

– Det är inte sommarens sista suck vi upplever, men vi går ändå sakta mot mot höst, konstaterar Tora Tomasdottir, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Samtidigt kan temperaturen ta sig upp mot 30-strecket på söndag – något som aldrig hänt i september.

Nu lämnar vi augusti för september som bekant räknas som den första höstmånaden.

Men sommaren vägrar att ge sig, trots varningarna om annalkande skyfall och rejält med åska.

Så under söndagen kan det – innan blötan och mullret drar in – bli runt 30 grader någonstans i landets sydöstra delar. Det skulle i så fall betyda svenskt rekord för månaden.

Temperaturen sänks några grader

Någon ny värmebölja är sedan inte i sikte. Även om sommaren ändå dröjer sig kvar ett tag till sänks temperaturerna några grader närmsta veckan.

– Jag skulle inte säga att sommaren är över, men att vi gradvis närmar oss hösten. Det är inga hetsiga vändningar i väderleken, utan det handlar om ett steg i taget. Så som det ska vara så här års, säger Tora Tomasdottir som är meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Mycket regn och åska – drar över landet

Efter den varma och soliga lördagen kommer ett område med mycket regn och åska in över Västsverige under söndagen. SMHI har utfärdat en klass 2 varning i Bohuslän och Dalsland.

– Det kan mycket väl spricka upp och bli soligt igen på eftermiddagen, säger Tora Tomasdottir.

Ovädret fortsätter sedan österut över landet och under veckan som kommer håller det ostadiga vädret i sig. SMHI har också utfärdat en klass 2-varning för åska i Östergötland. 

Måndagen ser ut att bli solig och fin, men på tisdag är det dags för regn igen. Enligt Tora Tomasdottir ser det då ut att bli lättare skurar och det är snarare på onsdagen som det åter kommer större regnmängder. Sedan blir det ganska fint väder på torsdagen - och därefter väntas ett nytt regnområde fram emot lördagen.

Svenska septemberrekordet lyder på 29,1 grader och sattes i skånska Stehag i Skåne första september 1975.