Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Snövarning – två decimeter väntas

Det kan bli besvärligt på vägarna. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: RICARDO - STOCK.ADOBE.COM / ADOBE STOCK

Två kraftiga snöoväder drar in över Sverige. Det kan komma runt två decimeter på sina håll och SMHI har utfärdat en varning för snöfall.

– Det kan bli allmänt besvärligt väder ute på vägarna, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.

Snön rör sig söderifrån över Sverige och vinden och snöfallet intensifieras på fredag förmiddag när det når östra Svealand. En klass 1-varning är utfärdad i Stockholms, Uppsalas och Gävleborgs län.

– De största snömängderna väntas längs kusten och det är där det kommer att blåsa som mest, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.

I samma områden har en rad trafikolyckor inträffat under fredagsmorgonen.

Enligt Sveriges Radio har det inträffat dubbla olyckor i olika riktningar på E4 Uppsalavägen under fredagsmorgonen. Efter olyckorna ska det vara stor risk för köer mot Arlanda.

Även i Fredhällstunneln på Essingeleden i Stockholm har en olycka inträffat med flera bilar involverade, rapporterar SR. 

SMHI: ”Möjligt att det kommer in en ny varning”

Även vid Bergnäsbron i Luleå rapporteras tre bilar ha kolliderat – varav två ska vara testbilar från Volvo, enligt SVT. Två personer uppges vara lindrigt skadade och förda till sjukhus.

Runt en decimeter snö och vindar på uppemot tio meter per sekund väntas under fredagen innan snöfallet mattas av och drar vidare norrut framåt lördagen. Men bakom det första snöovädret kommer ett till. Även det ser ut att slå hårdast mot östra Svealand och södra Norrland. 

 

LÄS MER: Prognos: Så blir vädret där du bor 

 

Sammanlagt kan det komma ett par decimeter på sina håll, enligt SMHI.

– Det är möjligt att det kommer in en ny varning, säger Jon Jörpeland.

SMHI uppmanar: Ta det försiktigt

De som ska ut i trafiken uppmanas att ta det försiktigt, vara ute i god tid och hålla avstånden.

– Det är nedsatt sikt och i samband med att det blåser kan det bli drivbildning av snön som gör det besvärligt i trafiken, säger Anna Belking, meteorolog på SMHI.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!