Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Efter kaoset – nu blir det mer snö och kyla

Snöröjning efter söndagens oväder. Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT / JEPPE GUSTAFSSON TT NYHETSBYRÅN
Snö i Sundsvall på fredagen. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Tora Tomasdottir, meteorolog vid väderinstitutet Storm. Foto: Pressbild / StormGeo
Under måndagen väntas temperaturen sjunka till flera minusgrader i hela Sverige. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm, berättar senaste väderprognoserna för Expressens läsare och tittare. Foto: YLWA YNGVESSON
Foto: ULF PALM/ TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 11

Sverige kommer få rejäla mängder med snö från söder till norr under hela veckan.

Och det kommer bli över 20 minusgrader på flera ställen. 

På måndagen råder förseningar i kollektivtrafiken och tåg har ställts in på flera håll.

– Vi stod helt stilla, så alla fick hoppa av bussarna. Det var kaos!, säger Ann Katrin Berggren som drabbades av stoppet för SL:s bussar vid Slussen i Stockholm på morgonen.

SMHI har nu utfärdat nya varningar för snöfall i inre Dalsland och Värmland.

– Nya prognoser visar att det blir lite värre än väntat i de här områdena, säger Henrik Reimer vid SMHI.

Har du drabbats av tågförseningar denna vinter?

Nu har vintern slagit till på allvar.  Köldknäppen sprider sig till östkusten under måndagen. 

Och under måndagen blir det kallt i hela landet. I Stockholmsområdet och i Uppsala kan det bli runt minus 15 grader, och ner mot minus 18 grader lokalt. 

– I de södra delarna av landet blir det något varmare, men ändå under nollan. I Småland kan det bli runt 10 minusgrader och i Skåne runt åtta minusgrader, enligt Tora Tomasdottir, meteorolog vid väderinstitutet Storm.  

I norr väntas kylan bli riktigt bister.

– Om man blickar lite längre norrut, mot Gävleborg, Dalarna, Hälsingland, Gästrikland och Härjedalen kommer temperaturerna snarare ligga på mellan minus 15 och 20 grader i största allmänhet, säger Tomasdottir.

Kallare än normalt i halva landet

– Det är klart att det är stor skillnad mellan 25 och 8 minusgrader, men det kommer ändå vara kallare än vad det brukar vara, åtminstone i halva delen av landet, säger Tora Tomasdottir.

Under kvällen kommer mer snöfall till östkusten. 

– Under måndagen kommer det mer snö över Västkusten som till kvällen blir till regn, och det vädret kommer alltså ge östkusten snö under kvällen, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm. 

Och så kommer vädret att växla mellan snö som blir till regn, som sedan övergår till klart och kallt väder under hela veckan.

– Det kommer fortsätta vara rejält kallt i Norrland, säger Johan Groth.

Vindarna klarnar upp vädret

Vindarna, i kombination med att det klarnar upp i stora delar av Götaland, i Svealand och i södra Norrland, gör att temperaturen sjunker i hela landet.

– Det blir nästan vindstilla, samtidigt som det fortfarande är rörelse som ger nordliga vindar i stället för sydliga, säger Tora Tomasdottir.

 

Alltså ett snäpp kallare, med lokala temperaturer på minus 25 grader.

Flera olyckor på E4

Under måndagsförmiddagen har flera trafikolyckor inträffat längs med E4 i Norrbottens- och Västerbottens län. 

– Patrullerna har ringt in till mig och påtalat att det har varit flera olyckor vid E4 Rosvik och Piteå där det är snörök. Man har inte anpassat avståndet och kört i framförvarande, säger Liv Fahlén, presstalesperson vid polisregion Nord.

Det handlar både om köolyckor och enstaka fall i de två länen. Enligt Liv Fahlén kommer nya uppdateringar frekvent och polisen på plats varnar för den dåliga sikten.

– Vi hade en olycka i Luleå morse där det var två personer som fördes till sjukhus, och sedan en vid nio, också i Luleå, där en person fördes till sjukhus. I Rosvik har det också varit en köolycka där två bilar behöver bärgas och där en bilförare har förts till sjukhus, säger hon och fortsätter:

– Det är jätteviktigt att hålla avstånd till framförvarande, hålla hastigheten.

Strax innan klockan 13 har ytterligare en olycka inträffat på Bodenvägen i Luleå. Enligt polisens uppgifter ska en buss och en personbil vara inblandade. 

Aftonbladet uppger att fem personer ska vara skadade efter att bussen krockat med en traktor.

Polis, ambulans och räddningstjänst har larmats till platsen.

SL drabbat av stora störningar 

På måndagsmorgonen har Stockholms kollektivtrafik drabbats av stora störningar. Flera växelfel, på grund av vädret, påverkar trafiken mellan Bålsta och Västerhaninge/Nynäshamn och mellan Södertälje och Märsta/Uppsala, skriver SVT Nyheter. 

Under dagen råder stopp i tågtrafiken på hela Roslagsbanan på grund av vädret, skriver SL på sin hemsida.

– Det är ett antal växlar som strular och det påverkar all tågtrafik. Vi har ju problem med Roslagsbanan, Saltsjöbanan, Nockebybanan, Lidingöbanan. Det enda som går någorlunda okej är tunnelbanan, säger Claes Keisu, pressansvarig på SL vid klockan 08.40.

Trafikkaos vid Slussen i Stockholm

Flera busslinjer påverkas också av trafikkaoset. Claes Keisu rekommenderar tunnelbanan som färdmedel om möjligt. Samtidigt bör man vara redo för stor trängsel och oregelbundna avgångar även där. 

Många tvingades gå från Slussen i Stockholm när bussarna inte körde ända fram. Foto: Ann Katrin Berggren/Läsarbild
”Vi stod helt stilla, så alla fick hoppa av bussarna”, säger Ann Katrin Berggren som drabbades av trafikproblemen vid Slussen på måndagsmorgonen. Foto: Privat

– Eftersom det är störningar i trafiken är det många som har svårt att komma till jobbet och det gäller även de som kör bussar och tåg, som ska ta oss andra till jobbet. Det är lite moment 22, säger Claes Keisu.

Vid Slussen i Stockholm har det varit stopp för bussarna. Ann Katrin Berggren var en av många som drabbades av trafikproblemen.

– Ja, gud ja. Vi stod helt stilla, så alla fick hoppa av bussarna, säger hon och fortsätter:

– Det var kaos! Folk gick som i ett långt lämmeltåg.

”Det stod hur mycket bussar som helst i kö”

Christel Von Witting, 55, drabbades också av stoppet vid Slussen. Hon var tvungen att gå av vid Fotografiska museet och såg mängder av folk välla ut från fem andra bussar i kön som tvingat hennes buss att stanna.

– Jag visste inte vad som hade hänt. Ingen kom framåt och det stod hur mycket bussar som helst i kö. Sedan när jag väl kom fram till Slussen var det helt tomt. Jag har aldrig sett Slussen utan bussar förut, inte en enda buss!, säger hon.

För henne tog det en timme och tjugo minuter att ta sig till jobbet i centrala Stockholm. Vanligtvis tar det trettio minuter.

– Jag ger all eloge till busschaufförerna som kämpar med det här, men vid Slussen borde de tänka till i och med att de bygger om där. Det kommer ju snö varje år, att det ska bli kaos som detta är inte hållbart, säger Christel.

Christel Von Witting mötte trafikkaoset vid Slussen under morgonen. Foto: Privat

För vägtrafiken har inte några större störningar rapporterats, enligt Lennart Helsing.

– Just nu är det tre olika växelfel som drabbar hela pendeltrafiken, men inget av dem innebär tvärt stopp för alla tåg, säger Henrik Palmer på SL:s pressjour till TT på måndagsmorgonen.

SJ: Tågtrafiken påverkas av snöovädret

På grund av vädret råder även förseningar i tågtrafiken till och från Stockholm norrut och söderut, skriver Trafikverket på sin hemsida. Enligt Sveriges Radio är de sträckor som kan drabbas Stockholm-Sundsvall, Stockholm-Uppsala och Stockholm-Västerås. Förseningar i trafiken mellan Knivsta och Uppsala påverkar all tågtrafik mellan Stockholm och Uppsala.

Eva-Marie Janelo skulle ta tåget vid 06.29 på måndagsmorgonen för att undvika kaoset i biltrafiken, men fastnade på Stockholms central.

– Efter en stund blev det inställt. Det skulle komma information, men det kom aldrig någon information, säger Eva-Marie.

Hon är förstående inför att SJ inte kan göra så mycket, men tycker att det råder brist på information.

– Informationen är totalt obefintlig, säger hon.

Hon fortsätter: 

– Det är inte bra att man ignorerar, att man inte informerar. Det skapar så mycket frustration hos folk.

Charles Asker väntade på måndagsmorgonen på gäster som skulle komma med Arlanda Express, som tvingades ta taxi i stället. Tåget var helt inställt.

– Jag tycker lite faktiskt att det är skandal. Det var dåligt väder i går, då kan jag förstå det. Men i dag är det minus fem grader och det snöar inte. Det borde funka bättre, säger han.

Arlanda: Inställda flyg efter snöovädret

Ett tiotal avgångar från Arlanda har ställts in under morgonen och ett tiotal avgångar är försenade, enligt Swedavias hemsida. 

Flygtrafiken drabbades under söndagen hårt av vädret då drygt 100 avgångar ställdes in på Swedavias flygplatser. 

 – De inställda flyg vi har i dag är på grund av att planen inte är på rätt plats efter gårdagen, säger Alma Johansson på Swedavias presstjänst till TT.

Hur många passagerare som ännu inte kommit fram till rätt destination kan hon inte säga.

– I dag kommer dock planen lyfta och landa som vanligt på Swedavias flygplatser, det finns inga hinder på grund av vädret, säger Alma Johansson till TT.

Upp och ner

Till tisdagen väntas temperaturerna stiga igen när snö och blötsnö kommer in längs med Västkusten och Värmland. Det milda snövädret rör sig sedan vidare österut.

– Det försvinner senare under tisdagskvällen bort mot Finland. Sedan kommer det in kall luft igen. Så det kommer hålla på lite så här fram och tillbaka. Upp på toppen där det är kallt och klart, och sedan ner i dalen där det faller mycket snö och blir regn, säger Tora Tomasdottir.

Drabbas du av snöovädret? Hör av dig!

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717

Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!