Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SMHI:s varningar: Risk för bränder

Se prognosen för vädret i midsommarhelgen.
Blandat väder under midsommarhelgen.Foto: ROB SCHOENBAUM / POLARIS/IBL POLARIS
Skogsbränder hotar stora delar av Sverige.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Under midsommarhelgen passar många på att grilla ute – men se upp.

När det är varmt och soligt är det extra viktigt att tänka på brandrisken.

Just nu är risken för att det ska börja brinna stor i många delar av landet.

På flera ställen är det också eldningsförbud.

En typisk svensk midsommar brukar ha en blandad väderlek – i år verkar det följa tradition.

Det blir sol, regn, moln och åska runtom i landet. I värsta fall även bränder. SMHI har gått ut med flera varningar för brandrisk.  

Brandrisken gäller hela södra Sverige, upp till Dalarnas och Uppsala län. Även Värmland berörs av brandrisken. Totalt är det 22 distrikt som riskerar skogsbränder. Det är väldigt torrt i markerna och risken för bränder i skog och mark är stor, och lokalt extremt stor, rapporterar Expressen TV.

SMHI råder till stor försiktighet vid eldning utomhus.

I Stockholms, Uppsala, Kalmar och Gotlands län har länsstyrelsen beslutat om eldningsförbud. I länen är det förbjudet att elda och grilla ute i naturen. Att grilla på egen tomt är fortfarande tillåtet.

Sol i söder

I södra Sverige är det soligt under fredagen. Någon enstaka skur kan förekomma i sydväst under eftermiddagen. Soligast och varmast blir det i östra Sverige. 

– I dag har vi växlande molnighet i Götaland och Svealand. Men i de östra delarna blir det övervägande soligt. Det ser ut att bli runt 19 till 23 grader varmt, säger meteorologen Moa Hallberg på SMHI till TT.

I väster blir det svalare och mer moln.

– På Västkusten är det betydligt svalare. I Värmland och Dalarna finns det potential för att det kan bildas någon regnskur. Också längst kusten hela vägen ner mot Skåne och en bit in mot landet, men det är inga stora mängder, säger Tora Tomasdottir från väderinstitutet Storm till Expressen TV och fortsätter:

– Det är en klassisk midsommarskur. Man får springa in en stund, men sedan kan man gå ut igen.

Tora Tomasdottir från väderinstitutet Storm.Foto: Pressbild / StormGeo

På lördagen blir det mest soligt för Svealand och Götaland. Framåt söndag och måndag är det fortsatt torrt och temperaturen kommer att stiga i söder.

Regn i norr

I landets norra delar blir det mer ostadigt. I Jämtland och Ångermanland kan det komma intensiva lokala åskskurar under eftermiddagen och kvällen. 

– Då kanske du kommer behöva en riktig bra backup-plan. Du kanske måste springa in och sitta inomhus. Det kan komma riktiga åskskurar där, säger Tora Tomasdottir.

I nordligaste Norrland kan det regna kraftigt men det kommer avta efterhand. Under lördagen kommer det att regna i både norra och mellersta Norrland. I södra Norrland blir det växlande molnighet och någon enstaka skur.

Vidare till söndag och måndag fortsätter regnet i norr men avtar i intensitet.