Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SMHI:s snövarning: 15 centimeter på kort tid

Meteorologen Lasse Rydqvist berättar om vädret de kommande dagarna.
SMHI varnar för snöväder.
Foto: Colourbox
I helgen kan det bli temperaturer kring nollan eller minus i hela landet.
Foto: Colourbox
Dags att plocka fram vinterkläderna.
Foto: Colourbox / Colourbox

Ymnigt snöfall väntas i mellersta Sverige under torsdagen.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning i Värmland, Dalarna och Gävleborg.

Det kan komma mellan 10-15 centimeter på kort tid.

– Man kan få över tio centimeter snö i Dalarna och Gävleborg, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på väderinstitutet Storm.

På sin hemsida skriver SMHI att kall luft har kopplat greppet över norra Sverige, medan mild luft fortfarande trycker in söderifrån över södra Sverige.

Detta skapar flera nederbördsområden, som väntas ”bakas ihop” till ett större och mer omfattande under torsdagen. Då blir det regn och snö i nästan hela Sverige.

SMHI varnar för snöfall

I mellersta Sverige har SMHI gått ut med en klass 1-varning för torsdagen. Den omfattar Värmlands län, Dalarnas län utom Dalafjällen samt Gävleborgs län – där det tidvis väntas ”ymnigt snöfall” och kan bli 10-15 centimeter snö på kort tid.

Det finns också risk för halka på vägarna.

Kylan fortsätter även på fredag.

– Vi får in ett lågtryck över södra Sverige i morgon och det är det som drar ner kallare luft över hela landet, men egentligen framför allt på fredag, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på Storm.

På fredag är det södra Norrlandskusten ned mot östra Svealand som ser ut att drabbas hårdast av snö och hård nordvind, enligt Lasse Rydqvist.

– Det är svårt när det är en blandning mellan regn och snöfall att säga hur mycket som kommer, om det är så att man kan få fem till tio centimeter snö även i Östersjölandskapen under fredagen, säger han.

Kallt till helgen – och vit första advent

Mot veckoslutet drar kall luft söderut över landet, och i syd kommer man uppleva säsongens första köldknäpp.

– På fredag ser det ut som att det kan bli snö och blötsnö i sydligaste Sverige, ner mot Götaland, säger Therese Gadd på SMHI till nyhetsbyrån TT.

Därefter klarnar det upp på många håll, och lördagen bjuder på temperaturer på 0–3 plusgrader i söder, ned till 10–15 minusgrader längst i norr.

På söndagen blir det något kallare.

– Som prognosen ser ut nu så blir det en vit första advent, för det är så pass kall luft som kommer bakom det här snöfallet. Det är minusgrader att vänta, säger Lasse Rydqvist.

SMHI stämmer in i prognosen:

”I helgen blir det sedan klart och även kallt väder på många håll, så första advent kan bjuda på snötäckt mark såväl i söder som i norr”, skriver myndigheten i en prognos.

Se även: Dagens toppnyheter