Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SMHI:s skarpa värmelarm – så länge stannar värmen

Lars Rydqvist från Storm berättar om vädret de närmaste dagarna.
Meteorologen Lasse Rydqvist på Storm. Foto: StormGeo/Pressbild / StormGeo/Pressbild
Nu kommer värmen. Foto: TT
Uppemot 30 grader blir det på vissa håll. Foto: BALAZS MOHAI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

SMHI larmar om sensommarvärmebölja och brandrisk för stora delar av Sverige.

Dygnstemperaturer på mellan 26 och 30 grader väntas under de kommande tre dagarna. 

– Den här riktiga värmen kommer hålla i sig ett tag till, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på Storm. 

Under måndagen flaggade SMHI för höga temperaturer för stora delar av Sverige under de kommande tre dygnen. 

Värmevarningarna är grönfärgade vilket innebär att medeltemperaturen väntas vara mellan 26 och 30 grader. 

Högtryck över Baltikum ligger bakom värmeböljan

Länen som kommer att få höga temperaturer är Stockholm, Södermanland, Västmanland, Örebro, Västra Götalands län förutom Bohuslän och Göteborg. Jönköpings län, Kronobergs län och Hallands län omfattas också. 

”Innebär en ökad påfrestning på kroppen vilket kan ge problem för framför allt riskgrupper”, skriver SMHI. 

– Den här riktiga värmen kommer hålla i sig ett tag till och det är ju tack vare det här högtrycket som har förstärkt över Baltikum och styrt upp den här varma luften från Spanien och Frankrike över oss, säger Storms meteorolog Lasse Rydqvist. 

Enkät: Hur tar du till vara på sommarvärmen? 

Hur tar du till vara på sommarvärmen? Per Hyberg, 65+, Stockholm: – Man går utomhus på lunchrasten. Man sitter i solen på lunchen och helst har man med sig ett lunchpaket. Är man ledig så kan man åka och bada och man kan promenera. Foto: Daniel Ingmo / Expressen TV
Hur tar du till vara på sommarvärmen? Medhane Amanuel, 27, Solna: – Jag utnyttjar det här vädret till 100 procent. Jag är ute och käkar min mat, jag försöker utnyttja vädret så mycket som möjligt. Det är jätteskönt, jag älskar att vara ute när det är så här varmt. Foto: Daniel Ingmo / Expressen TV
Hur tar du till vara på sommarvärmen? Ebba Wahlström, 81, Nacka: – Jag tror att man ska vara ute och gå i naturen. Kanske ta ett dopp om man har chansen. Åka till Hellasgården eller något sådant. Foto: Daniel Ingmo / Expressen TV
Hur tar du till vara på sommarvärmen? Elena Pavlova, 52, Stockholm: – Man sitter någonstans och bara njuter av vädret. Slappnar av och sätter sig vid någon plats med bra översikt. Det är bäst. Foto: Daniel Ingmo / Expressen TV

Varning för skogsbrand i stora delar av landet

Förutom meddelandet om värmeböljan så varnar  vi kan närma oss 30 grader I med en lilafärgad markering för risk för skogsbrand i stora delar av landet. 

Risk är utfärdad för Västernorrlands län, Gävleborgs läns kustland, Gotland, Östergötlands län, Kalmar län, Blekinge län, och Skåne län. 

Under måndagen så höll sig temperaturen kring mellan 22 och 29 grader i södra Sverige. 

– Någonstans ner mot Småland och Skånehållet tror jag att vi kan närma oss 30 grader under måndagen. Under söndagen hade vid 28,4 grader i Lund men det skulle kunna bli lite varmare i dag då, säger Lasse Rydqvist. 

I Norra Norrland höll sig temperaturerna mellan 15 och 20 grader under måndagen. 

– Under tisdagen så kommer vi se sommarvärme som täcker hela landet med dryga 20 grader även längst i norr. Och fortfarande högsommarvärme, alltså minst 25 grader, på ganska många håll i söder, säger Lasse Rydqvist. 

Här är några av dagens nyheter att hålla koll på.