Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SMHI:s nya varning – för plötslig ishalka

Fredrik Laanemets vid räddningstjänsten Storgöteborg berättar hur räddningstjänsten vill att du ska agera vid en olycka.
Våta vägbanor som fryser till kan ställa till det i trafiken.Foto: NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN / NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN
SMHI varnar nu för plötslig ishalka.Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Underkylt regn och våta vägbanor som fryser kan ställa till det i trafiken.

Nu klass 1-varnar SMHI för plötslig ishalka.

Halva Sverige berörs – från Norrbotten i norr till Dalarna och Gästrikland i söder.

SMHI:s klass 1-varning för plötslig ishalka gäller hela Norrland – undantaget Lapplandsfjällen – samt Dalafjällen i Svealand.

På sin hemsida skriver myndigheten:

”Mild luft strömmar upp över Sverige och i Västerbotten samt i Norrbottens län varnas det för underkylt regn eller regn på kalla vägytor som kan ge ishalka”.

SMHI fortsätter:

”Vidare väntas det i natt och onsdag morgon klarna upp i en stor del av södra Norrland och i Dalafjällen, vilket gör att våta vägbanor då kan frysa till”.

Här varnar SMHI

Man varnar samtidigt för blåst i norra Lapplandsfjällen, där en klass 1-varning för mycket hård vind med nederbörd utfärdades redan på måndagsförmiddagen.

I Dalafjällen, Härjedalsfjällen samt hela Jämtland varnas det för frysta vägbanor främst under natten mot onsdag. I Gävleborg och Västernorrland blir det värst onsdag morgon, medan halkan kan hålla i sig längre än så i Västerbotten och Norrbotten.

Nederbörden som drar in över Sverige – med snö i Lappland men i övrigt mest regn – drar vidare norrut under onsdagen, enligt SMHI. En högtrycksrygg ger då mycket uppehåll och det kan på sina håll bli en del solglimtar. Mest i mellersta Norrland.

Fortsatt grått novemberväder

Men under natten till torsdag rör sig ett nytt nederbördsområde in söderifrån, främst över västra Götaland och Svealand. SMHI skriver i sin prognos:

”Högtrycksryggen förskjuts då upp över norra Norrland och ger under torsdagen här uppehåll. Regnet i söder sprider sig under torsdagen norrut över Svealand och sydligaste Norrland. I norra Värmland och norra Dalarna övergår regnet alltmer i snö.

På fredag sprider sig nederbörden ytterligare längre norrut över landet. I Norrland faller det då mest som snö, men vid kusten regn”.

Även helgen fortsätter med klassiskt novemberväder: mulet och grått med en del nederbörd.