En liten byggnad, helt översvämmad av vårfloden, vid Vitsaniemi utanför Övertorneå. Foto: PrivatEn liten byggnad, helt översvämmad av vårfloden, vid Vitsaniemi utanför Övertorneå. Foto: Privat
En liten byggnad, helt översvämmad av vårfloden, vid Vitsaniemi utanför Övertorneå. Foto: Privat
SMHI har utfärdat en klass 3-varning – den skarpaste varningen – för ”extremt höga” vattenflöden. Samtidigt klass 2- och 1-varnar SMHI för vattnet på 15 andra håll i landet. Här: En bild från en väg i Övertorneå. Foto: PrivatSMHI har utfärdat en klass 3-varning – den skarpaste varningen – för ”extremt höga” vattenflöden. Samtidigt klass 2- och 1-varnar SMHI för vattnet på 15 andra håll i landet. Här: En bild från en väg i Övertorneå. Foto: Privat
SMHI har utfärdat en klass 3-varning – den skarpaste varningen – för ”extremt höga” vattenflöden. Samtidigt klass 2- och 1-varnar SMHI för vattnet på 15 andra håll i landet. Här: En bild från en väg i Övertorneå. Foto: Privat

SMHI:s nya varning för ”extremt höga” flöden

Publicerad

SMHI har utfärdat en klass 3-varning – den skarpaste varningen – för ”extremt höga” vattenflöden.

Samtidigt klass 2- och 1-varnar SMHI för vattnet på 15 andra håll i landet.

Och värre väntas det bli: I helgen befaras vattenflödena öka.

Vårfloden kommer i samband med att snön smälter i norra Sverige. Och i år är vattenflödena kraftigare än vanligt.

Den senaste veckan har SMHI återkommande klass 3-varnat för extremt höga vattenflöden – på onsdagen varnades det i Jämtlands län.

”Flödet ligger på klass 3-nivå och beräknas stiga ytterligare”, varnar SMHI.

”Extremt höga flöden i vattendrag på en nivå som uppkommer i snitt vart femtionde år. Medför allvarliga översvämningsproblem. Klass 3 är den allvarligaste varningsklassen för höga flöden.”

Så skyddar du dig vid översvämningar

Följ väderprognoserna där SMHI utfärdar varningar, ifall du misstänker risk för översvämning i ditt område.

Om läget förvärras, följ information i Sveriges Radio P4 och på Krisinformation.se. 

Tänk på att inte gå eller köra bil genom översvämmade områden. 

Respektera avspärrningar och följ myndigheters uppmaningar. 

Tänk på att du som fastighetsägare har ett eget ansvar. Räddningstjänsten kan behöva prioritera om många behöver hjälp samtidigt.

 

Källa: Krisinformation.se

”Från kallt till varmt på ingen tid alls”

Jämtland är det enda länet där det klass 3-varnas för vattnet – men både Norr- och Svealand hotas av de höga flödena. Klass 1- och 2-varningar har utfärdats i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Gävleborg, Dalarna, Värmland, Västmanland och Uppsala län.

– Norra Svealand och hela Norrland har höga flöden, säger Tora Tomasdottir, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

SMHI har utfärdat en klass 3-varning – den skarpaste varningen – för ”extremt höga” vattenflöden. Samtidigt klass 2- och 1-varnar SMHI för vattnet på 15 andra håll i landet. Här: En bild från en väg i Övertorneå.Foto: Privat

– Det har blivit väldigt varmt, väldigt mycket snabbare än det brukar bli. Vi brukar få en grad i taget, nu gick det från att vara kallt till varmt på ingen tid alls, säger Tora Tomasdottir vidare.

Varmare i helgen – då kommer vattnet

Under onsdagen och natten till torsdagen går temperaturerna ner något vid fjällen, vilket kan stabilisera flödena till viss del. Men direkt därpå kommer värmen tillbaka.

– Det är längre reaktionstid på flödena än på en skur, så det kommer kanske inte märkas av så mycket, men det kan ändå bromsas något.

 

PROGNOS: Så blir vädret där du bor 

 

Och sen ser det ut att bli värre igen.

– I samband med att det blir kallare i helgen kan det också bli en och annan skur, det förvärrar flödena. Men sen blir det varmare igen till helgen, då kommer ju snön smälta i samma takt tills den har smält klart, säger Tora Tomasdottir.

”Kommer bli rejäla flöden”

Temperaturerna i fjällområdena kommer ligga på mellan 15 och 20 grader i helgen, snarare än 25 som nu.

– Men det kommer fortfarande smälta snön, och framåt nästa vecka blir det återigen runt 25 grader. Som det ser ut kommer det mesta av snön smälta bort i den vändan som kommer nu, så det kommer bli rejäla flöden, säger Tora Tomasdottir.

SMHI har utfärdat en klass 3-varning – den skarpaste varningen – för ”extremt höga” vattenflöden. Här är en bild från Övertorneå.Foto: Privat

Prognoserna visar att det ser värst ut i de norra delarna av varningsområdena, medan det i söder ser ut att vara avklarat i större utsträckning.

– I norr finns mer snö att ta av, säger Tora Tomasdottir.

Relaterade ämnen
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag