Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SMHI varnar för ishalka – mildare luft drar in

Johan Groth på Storm om de kommande dagarnas väder.
SMHI varnar för ishalka.
Foto: NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN / NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN
Till nyår blir det aningen kallare – men det kommer fortfarande vara plusgrader i halva landet.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN

Mild luft rör sig in över Sverige och trycker bort kylan.

I samband med det varnar SMHI för ishalka i halva landet, och det finns risk för ”riktigt besvärligt väglag med utbredd ishalka”.

Samtidigt fortsätter det milda vädret in i 2020.

Efter en mild jul har nu kylan slagit till på flera håll i Sverige, med minusgrader i så gott som hela landet.

Men det kan det bli ändring på.

Enligt SMHI närmar sig ett djupt lågtryck på Norska havet, vilket innebär ”betydligt mildare luft”. Den milda luften trycker undan kylan och i samband med det kommer snö gå över i regn – som sen kan frysa till. På sin hemsida skriver SMHI:

Besvärligt väglag i Norrland

”I framför allt mellersta och norra Norrland ser det ut att kunna medföra riktigt besvärligt väglag med utbredd ishalka. Under inledningen av morgondagen (söndag) är det stor risk för underkylt regn i Jämtland, Ångermanland, södra Lappland och Västerbotten”.

Även i inre Småland finns risk för ishalka.

SMHI har utfärdat klass 1-varningar för plötslig ishalka i hela Norrbottens län, hela Västerbottens län, Västernorrland, hela Jämtlands län och Dalafjällen. Den gäller söndag eftermiddag i alla områden, och även natten till söndag i de flesta områden.

SMHI om nyår: Kallare och klart

Det milda vädret fortsätter på måndag, då temperaturen stiger med flera grader runtom i landet – i Götaland och östra Svealand med så mycket som upp till tio grader. Och det varma vintervädret ser ut att fortsätta in i nästa decennium.

SMHI skriver i sin prognos att det blir lite lägre temperaturer på nyårsafton, då det också kommer att snöa en del i Norrlandsfjällen. I övrigt blir det mest uppehåll och klart, särskilt dagtid. Och även om meteorologerna räknar med lite kallare väder på nyår så är det fortsatt plusgrader i hela södra halvan av landet.

2020 inleds sen milt och blåsigt.

Meteorologen: ”Händelserikt väder”

Enligt Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm, är det inte konstigt att vädret växlar så mycket som det gör nu.

– Har vi den här typen av vandrande lågtryck som kommer från Atlanten är det ganska typiskt att det slår så här fram och tillbaka, och det kommer det fortsätta göra, säger han.

Johan Groth fortsätter:

– Lagom till nyårsafton ser det ut som vi får ner lite kallare och torrare luft och sen blir det blåsigt och mildare igen. Det ser ut att bli ganska händelserikt väder i slutet av det här året och i början av nästa, med en del vädervarningar misstänker jag.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning 

Har du koll på vad som hände 2019?

Se årskrönikan där vi tittar tillbaka på bland annat regeringskaoset, Greta Thunberg och gängvåldet.