Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SMHI utökar varningen – till mycket hög värme

Nu blir det ännu varmare.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Det är extrem torka runt om i Sverige.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD /IBL IBL BILDBYRÅ
SMHI ut med fler varningar för mycket höga temperaturer.
Foto: SMHI

Hettan stiger återigen. 

Nu går SMHI ut med fler varningar för mycket höga temperaturer. 

Den allvarligaste varningen för höga temperaturer, klass 2 varning, finns utfärdad för Kalmar län, Östergötland och östra Svealand sedan förra veckan. Nu utökar SMHI varningarna och utfärdar en klass 1 varning för övriga delar av Götaland, Svealand samt sydöstra Norrland.

– Klass 2 varningar är ovanliga att man går ut med och det är väldigt många klass 1 varningar just nu, säger meteorolog Lasse Rydqvist vid Storm. 

En klass 1 varning står för mycket höga temperaturer och utfärdas för en maximal dygnstemperatur på 30 till 32 grader under tre till fyra dagar i följd, förklarar Rydqvist. Klass 2 varningar för extremt höga temperaturer kan utfärdas av två olika anledningar – en temperatur på 30 grader eller mer i fem dagar i följd eller för en temperatur på 33 grader eller mer i tre dagar i följd. 


LÄS MER: Extremvärmen håller i sig – blir ännu värre 


"Dricka regelbundet"

– Det man ska tänka på är att det innebär en ökad påfrestning för kroppen. Man gör av med mycket mer vätska än vad man gör annars när det är svalare och därför måste man dricka regelbundet med vatten för att förhindra att man blir uttorkad, säger Rydqvist.

Somrar med höga temperaturer är i sig ingenting ovanligt, menar Rydqvist, och nämner somrarna 1994, 1997 och 2002 som också var varma.  

– Men nu har det har varit så varmt, rätt så länge, vilket är något som man inte har sett så länge man har mätt. 

Mycket pekar nu på att många värmerekord kommer att slås   innan juli är över, till exempel antal dagar med över 30 grader. 

– Det kanske är spännande för oss meteorologer med rekord, men det är så mycket bränder så man hoppas ju tusen gånger med på regn.