SMHI klass 1-varnar för halka på flera håll i landet

Meteorolog Lasse Rydqvist ger en väderprognos.
SMHI har utfärdat klass 1-varningar för plötslig ishalka och nederbörd på flera håll i landet.
Foto: NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN / NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN
I Norrbotten klass 1-varnas också för snöfall.
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

SMHI har utfärdat klass 1-varningar för plötslig ishalka och nederbörd på flera håll i landet.

I Norrbotten klass 1-varnas också för snöfall.

Ett lågtryck närmar sig och gör det blåsigt till havs, och under lördagskvällen väntas vattenståndet längs Västkusten att stiga.

Det är framför allt i mellersta Sverige som det varnas för plötslig ishalka. I Västernorrland, Gävleborg, Dalarna, Värmland, Uppsala och Västmanland gäller det att ta det försiktigt på vägarna under lördagskvällen, när det klarnat upp efter regnet.

– Från och med nu fram till i morgon bitti så är det fortfarande risk för ishalka och den är ju väldigt förrädisk den här årstiden, när det är väldigt mörkt. Den är många gånger väldigt svår att uppfatta så man ska absolut ta det försiktigt och hålla duktigt med avstånd, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Över en decimeter snö i Norrbotten

Längs den norrbottniska kusten har det klass 1-varnats för kraftigare snöfall under lördagen, och prognosen är att det kommer ha hunnit falla 10-15 centimeter snö fram till kvällen, i kombination med ”frisk sydlig vind”.

– Det har ju sagts att det kan komma upp till en och en halv decimeter snö här innan det drar bort, det är litegrann kvar där men det har faktiskt övergått till regn närmast kusten, säger Lasse Rydqvist.

Under lördagskvällen väntas vattenståndet att stiga längs Västkusten, och ”förbli högt till och med söndag eftermiddag”.

I Byälven, i västra Värmland, varnas det för höga flöden.

Enligt Lasse Rydqvist kan det krypa ner mot minusgrader även i södra Svealand den kommande tiden, och även i norra Kalmar i natt.

Många Malmöbor fick hålla i hatten i veckan när det blåste upp rejält. Från sin lägenhet i Turning torso fick Marleen Guldstrand, 43, första parkett när stormen drog in över Malmö.