Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SMHI brandvarnar: ”Torrt och varmt”

Här är det brandrisk i Sverige.
Skogsbrand vid Kårböle strax utanför Ljusdal i juli 2018.Foto: MATS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
En helikopter vattenbombar branden i Hästveda i Hässleholms kommun i april tidigare i år. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Temperaturerna stiger och SMHI klass 1-varnar nu för brandrisk i princip hela Sverige.

– Man får verkligen hålla uppsikt om man ska elda eller liknande, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på väderinstitutet Storm. 

SMHI:s klass 1-varning gäller i hela landet utom i fjälltrakterna, Norrbotten och Jämtland.

I södra Sverige väntas brandrisken dessutom öka de närmaste dagarna då det blir torrt och varmt väder. Under helgen kan det bli uppemot 30 grader i Götaland och södra Svealand.

– Det är ju värme och torrt som gäller hela helgen egentligen för stora delar av Götaland och Svealand, säger Lasse Rydqvist.

Meteorologen Lasse Rydqvists varning: Brandrisken är extrem.

Råder till försiktigt med eldning och grillning

Han manar till försiktig om man ska elda eller grilla.

– Där får man verkligen hålla uppsikt om man måste elda eller liknande. Jag tycker man ska hålla koll också på kommunernas hemsidor om de har gått ut med eldförbud eller liknande också. Så att man verkligen har koll på vad det är man får göra. 

I delar av norra Sverige kan brandrisken eventuellt minska något med kommande regn, och någon riktig värmebölja med samma värme som förra sommaren ser inte riktigt ut att vara aktuell.

– Det är väl lite tillfällig värme som dragit upp av det som ligger på sydligare breddgrader av Europa. Även om det inte är av den kalibern, säger Lasse Rydqvist.

Blir svalare igen

I början av nästa vecka lugnar det ner sig, flera lågtryck drar in över landet enligt prognosen och det blir svalare och regnigt. I fjälltrakterna kan det rentav falla både regn och snö på onsdag.

Enligt tidigare prognoser ser också de två första veckorna i juli inte ut att bli varmare än normalt.

Samtidigt säger Lasse Rydqvist att klimatförändringarna kan göra att vi fortsättningsvis kan räkna med fortsatta SMHI-varningar för brandrisk.

– När vi går mot en varmare värld vilket vi gör så kan vi ju förvänta oss att de här värmeböljorna som förra sommaren bli vanligare. Och vi vet ju hur sköra vi är mot sådana extremer. Det är bara att titta på förra året med alla bränder och så vidare.

Texten uppdateras

Torrt och varmt väder i helgen – sedan drar lågtryck in.