Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experten: Så varmt blir det till sommaren

<p><strong><em>Vad gör du för att njuta av värmen?</em> Linda Lindholm, 33, mammaledig med Ellen och Alice, 1,5, Anna Adamsson, 39, mammaledig, Stockholm: </strong>Att vara ute så mycket som möjligt och ta vara på de soltimmar som är nu när man saknat dem så mycket. Vi är ute i parker, leker i sandlådan, fikar och njuter av gott sällskap.<strong><br></strong></p>Foto: Ann Jonasson
<p><strong>André Sartipy, 10:</strong> jag njuter av den här på fotbollsplanen. <strong>Lova Sartipy, 7:</strong> Att sola på semestern, men också nu här på fotbollsplanen.&nbsp;<strong>Isabell Sartipy, 4:</strong> Jag gillar att äta glass med mina syskon i solen. <strong>Madeleine Aune, 44, barnmorska, Stockholm:</strong> Att vara ute! Det är så roligt med Vasaparken här i Stockholm! Det blir som Vasastadens Copacabana. Det är som en knytpunkt där folk samlas och umgås när det blir fint väder.<br></p>Foto: Ann Jonasson
<p><strong>Caroline Westercott, 33, mammaledig, Stockholm: </strong>Gärna med en kaffe och lyssna på en bra podcast och bara njuta av värmen.</p>Foto: Ann Jonasson

Just nu är det jojo-väder. Varmt och soligt, sedan rusk.

– Men det är ingen anledning till att bli pessimist, säger Roar Teigen, meteorolog på Storm Geo.

Sommaren ser ut att kunna bli varmare än normalt i vår del av världen.

Maj, juni och juli kan bli uppåt en grad varmare än normalt, enligt danska väderinstitutet DMI.

Så blir vädret i sommar

Maj

Månaden inleds sannolikt med rätt så torrt och soligt väder. Men efterhand kan det bli mer ostabilt med en del regnfronter från sydväst. Det kan också komma några kraftiga skurar. Däremot ser det ut att bli milt för årstiden, upp till en grad varmare än normalt.

Juni

Ett högtryck byggs sannolikt upp över nordvästra Europa, medan lågtryck dominerar över Östeuropa, med förstorade chanser till torra och soliga perioder som följd. Sannolikheten för högsommarvärme är dock begränsad. Lågtryck kommer periodvis röra sig ner över Skandinavien från nordväst och hänga kvar i några dagar, vilket då ger svalare väder med kraftigt regn. Men genomsnittstemperaturen för månaden ser ut att bli normal eller lite över det normala.

Juli

Tendensen med torrt och varmare väder håller i sig - kanske kan det bli en grad över det normala. Högtrycket fortsätter dominera från väst medan ett lågtrycksområde förväntas befinna sig över Baltikum och Ryssland. Sannolikheten är högre för torrt och soligt väder med rätt goda sommartemperaturer, även om det inte blir så många högsommardagar. Det blir perioder med regn och åskskurar lokalt.

Källa: DMI

Det råder ostabilt väder i stora delar av landet. Så här kan det se ut i ett par veckor, enligt Roar Teigen, meteorolog på Storm Geo.

– Men det är ingen anledning till att bli pessimist för sommarvädret om det är lite ostadigt i april och maj. Det kan absolut bli en fin sommar, säger Roar Teigen.

Brittiska Met office siar om torrare och varmare väder i nordvästra Europa under april-juni. Samma sak hävdar det danska väderinstitutet DMI. Enligt de danska meteorologerna kan det i maj, juni och juli bli upp till en grad varmare än normalt.

– De flesta vädermodellerna visar att det är störst chans för temperaturer över det normala, det stämmer med vad vi har sett, säger Roar Teigen på Storm Geo.

Mitt på sommaren brukar dygnsmedeltemperaturen vara 15-16 grader. Men även om temperaturen blir högre betyder det inte fint väder, säger Roar Teigen.

Blir varmt och torrt

I juni väntas ett högtryck byggas upp över nordöstra Europa, medan lågtrycket dominerar Östeuropa, enligt DMI. Då kan Sverige få varmt och torrt. Kommer högtrycket så blir det "bra väder över stora delar av Skandinavien".

– Längre söderut blir det rätt och slätt mycket bra väder. Får vi högtryck om sommaren så blir det alltid temperaturer över det normala nästan oavsett var det ligger, säger Roar Teigen.

I juli ska tendensen hålla i sig. Högtrycket fortsätter dominera från väst, enligt DMI. Men då blir det även tillfällen till innemys i ljudet av smatter mot plåttak.

– Blir det mycket fint väder så blir det pauser mellan högtrycken. Så kan det bli ostabilt väder i perioder med åska, skurar och hagel – som vi också förknippar med sommaren i Skandinavien, säger Roar Teigen.