Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så uppstår mystiska snöfenomenet på Island

Märkliga snörullar på Island. Foto: Guðbjartur Í. Ásgeirsson
Händelsen från golfklubben fångades på bild. Foto: Guðbjartur Í. Ásgeirsson

Vad har hänt här?

Anställda på Keilir golfklubb i Hafnarfjörður på Island fick sig en riktig upplevelse när de kom till jobbet. 

Mängder av snö hade rullat ihop sig i snön utanför klubben – ett spektakel som kräver perfekta förhållanden. 

Det var i förra veckan som anställda på golfklubben nära huvudstaden Reykjavik fick sig en överraskning då de kom till jobbet. 

På marken utanför klubbhuset hade snön vikt upp sig och bildat massor av snörullar. 

https://www.facebook.com/VallarstarfsmennKeilis/posts/1211712295663728?__xts__[0]=68.ARANvGyMqzS89FXEcVVUAQv3hL9l3ND2ufZYMuebucH3_IGAVOg1D6nneAgRFxg3e-iJQ1bUqmk0xm-SjGSLD1zswrb6yYYamVKFUsZMAJ6I_HjbT_HcRBd8p8oAYCkT8iNnHcfrrH9Hw9Fdjq2TzRaHgWSQgMVjakggg_DIQaIkS2zyHneop_3KuZNDH9pK0AYk6ShJL83_xVJaueEXh7CBIm6hBi-Jec1Z-R6fUb3blJLYjsYGPkmOtXUUfQlF8GJA1papQvaD4dSwXQuwouu0PMdRIRYeDtk1C6m81FmQyR673ogQ7IZDet48to8eeoxIEsdO_p6hpLhObPX8Lu0n9g&__tn__=-R

Hur konstigt det än kan låta är detta dock inte ett tecken på att utomjordiska varelser är på ingång. 

I stället rör det sig om ett helt naturligt meterologiskt fenomen. 

– Det enda som krävs är blötsnö och rätt underlag. Det är dock inte alltid man hinner se snörullarna eftersom det ofta fortsätter snöa efter att de uppkommit och då täcks de av den nya snön, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på väderinstitutet Storm. 

Stora snöbollar skapade av vinden 

För att snörullarna – eller "snjórúllurnar" som de heter på isländska – ska kunna bildas måste det vara precis rätt temperatur i snön. Underlaget måste även vara slätt, och vinden måste blåsa på ett specifikt vis.

– Det är precis som när du rullar en snögubbe. I vinden har snön vikt upp sig och rullat snön till stora snöbollar, säger Tora Tomasdottir. 

Skillnaden är bara att det är vinden och inte ett vinterglatt barn som har åstadkommit grunden till de här snögubbarna. 

– Snörullar förekommer i Sverige också. Men att det skapas så här många snörullar på ett och samma ställe är däremot vanligare på Island då de har många öppna fält medan vi i Sverige har mycket tät skog, säger Tora Tomasdottir. 

Eftersom det var varmt nog för kramsnö just den specifika natten kunde snöbitarna dra med sig ytterligare snö när de rullades fram av vinden. 

– Är det för kallt blir det bara snömoln i stället för rullar och är snön för blöt är den för tung för vinden att rulla, säger Tora Tomasdottir vid väderinstitutet Storm. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!