Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så slår höstovädret över Sverige

Så blir vädret de kommande dagarna.
Det blir blåsigt i norra Sverige under tisdagen. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.Foto: ARNE DEDERT / AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX
I västra Västerbotten och Norrbotten varnas för snö.Foto: Ulf Palm/ TT / TT NYHETSBYRÅN

Ett kraftigt oväder har dragit in över norra Sverige från Norge.

I Västerbottens och norra Jämtlands län varnar SMHI för orkanbyar och i västra Västerbotten och Norrbotten även för snö.

– Det som kan hända är att träd kan falla, det är lätt att det blir strömavbrott, säger Per Holmberg, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Under tisdagen och fram till onsdagens morgontimmar kommer det att blåsa rejält i de norra delarna av Sverige.

– Det är ett lågtryck som drar in från Norska havet som ger blåsigt väder i norr framför allt, säger Per Holmberg på Storm.

– Det blir som blåsigast här nu under eftermiddagen och kvällen, och sedan så börjar vindarna avta mot natten.

Orkanbyar i nordväst

Starkast väntas vindarna bli i nordväst, enligt SMHI:s prognoser för tisdagen.

I Västerbottens län och södra Lapplandsfjällen kan det lokalt blåsa stormvindar på 26 m/s, och till och med orkanbyar på ca 35 m/s.

I den nordligaste delen i den högsta terrängen i Jämtlands län och Jämtlandsfjällen varnar SMHI för lokala stormbyar på 27 m/s, och även där orkanbyar.

– Det är nog mest uppe på kalfjället som det blir som blåsigast, sedan kan det vara lite utsatta ställen sådär där det blir blåsigare.

Från norra Östersjön och upp i Bottenviken väntas det blåsa styv kuling under tisdagen, enligt SMHI.

Lugnare söderöver

Det är dock främst Sveriges norra delar som påverkas av det hårda vädret, och i mellersta och ned mot södra Sverige väntas inga dramatiska förändringar.

– Det kan vara tidvis friska vindar, men inget konstigt alls egentligen. Det är ju inget som det faller några träd av, säger Per Holmgren.

SMHI varnar dock för höga flöden i vattendrag i Gästrikland, Dalarna och Värmlands län.

Under tidiga morgondagen drar ovädret vidare från Norrland över norra Finland mot Ryssland.

VAD BETYDER VARNINGARNA

Klass 1 mycket hårda vindbyar

Vindbyar från 21 m/s upp till 25 m/s. Grenar och enstaka träd knäcks. Vinden kan innebära problem för höga fordon. Om prognosen ändras till 25 m/s eller mer uppdateras varningen till en högre varningsklass.

 

Klass 1 mycket hård vind

Medelvind från 18 m/s upp till 25 m/s. Svårt att förflytta sig. Vid lös snö uppstår snödrev vilket medför problem att orientera sig. Om prognosen ändras till 25 m/s eller mer uppdateras varningen till en högre varningsklass.

 

Klass 1 hård vind med snödrev eller nederbörd

Medelvind från 14 m/s upp till 18 m/s tillsammans med antingen minst 5 mm nederbörd (i smält form) inom 12 timmar eller förekomst av lös snö som orsakar snödrev. Svårt att förflytta sig. Snödrev medför även problem att orientera sig. Om prognosen ändras till 25 m/s eller mer uppdateras varningen till en högre varningsklass.

 

Källa: SMHI