Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så slår Atlantkylan – rekordkallt och snö

Prognos: Så blir vädret kommande dagarna.
Varning för snö och hala vägar när nederbördsområdet närmar sig från Atlanten.Foto: JOHANNA SVENSSON
Lasse Rydqvist, meteorolog på StormGeo.Foto: StormGeo/Pressbild

På fredag väntas regn och bitvis kraftiga snömängder som kan ställa till det på vägarna.

Meteorologen varnar för hala vägar och nedsatt sikt i delar av landet.

Som mest väntas 10-15 centimeter snö i området kring Hälsingland under fredagen.

Det var en ovanligt tidig höst som etablerade sig i hela landet i år enligt SMHI. På fredagen uppmättes höstens kallaste temperatur, 26,3 minusgrader i Pajala. Detta är enligt Norrbottenskuriren den lägsta temperaturen så här tidigt i november på 13 år. Och ännu kallare väder väntas framöver.

Redan på onsdagen kommer hushållen i stora delar av Sverige vakna upp till mycket moln och kyligare väder.

– Det blir en kall morgon med minusgrader i så gott som hela landet, säger Lasse Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Under onsdagen blir det mellan 0-5 grader i söder och omkring 2-10 minusgrader i norr.

Lågtryck från Atlanten drar in över landet på fredagen

Natten mot fredag drar ett nederbördsområde från sydväst in över landet.

– Det är ett Atlantlågtryck som just nu är på väg in över brittiska öarna och Frankrike innan det tar en bana upp över Danmark och Sverige, säger Lasse Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Natten mot fredag drar lågtrycket in över södra Götaland. Framåt förmiddagen eller mitt på dagen, når det upp till Värmlandstrakten och övergår i snöfall. Senare på fredagskvällen letar det sig sedan upp till södra Norrland.

Redan på torsdagen kan de boende märka av lite skurar som ligger över östersjölandskapen och lite snöbyar i inre Svealand kring Dalarna, Värmland och Västmanland, enligt Lasse Rydqvist på Storm.

Lågtrycksområdet ger mestadels regn och övergår i snöfall från Värmland och vidare norröver. Snön väntas hålla sig i området mellan Värmland och Gävleborg, och upp till norra Jämtland och Västerbottens kustland.

Varnar för halka och begränsad sikt

Den blandade nederbörden kan ställa till en hel del problem på vägarna i helgen.

– Det kommer bli problem med snöhalka i Norra Svealand och södra Norrland. Men sen kan det även bli en del problem med ishalka där man ligger på gränsen mellan regn och snö. Och då är man snarare i mellersta Svealand upp mot Gästriklandsområdet, säger Rydqvist.

Särskilt på E4 i Gävletrakten mot Falun ser det ut att kunna bli väldigt halt bitvis.

– Om prognosen håller sig som den ser ut nu så är det ymnigt snöfall, nedsatt sikt och bort mot Gävletrakten så ligger man precis vid nollan och då får man säkert en blandning av snö, blötsnö och regn till kvällen. Så då kan det bli halt.

Lasse Rydqvist med den senaste prognosen.

”Kan få lite snö i backarna”

Nederbördsområdet ligger delvis kvar under lördagen med som mest 5-10 centimeter snö i västra Dalarna i Malung och Sälen.

– De kan få lite snö i backarna där, säger Lasse Rydqvist.

Vindarna kommer vara måttliga över stora delar av landet, men under lördagsdygnet kan det blåsa upp utmed södra Norrlandskusten.

– Om det är ymnigt snöfall och det blåser lite vid kusten så kan det bli problematiskt med snön som faller där. Det är ofta svårt att få bort nysnö om det samtidigt är kallt och blåser. Då kan det driva tillbaka rätt mycket.

Norra Norrland tycks undkomma snöområdet, men får i stället räkna med kall, torr luft.

– Enligt den senaste prognosen håller det sig mestadels öster om landet, så det ser inte ut som att norra Norrland berörs så mycket av det här snöfallet. Norra Norrland får det stabilt men väldigt kallt på lördagen.

Snön ligger kvar

Framåt under söndagen försvinner stora delar av nederbördsområdet sedan bort öst över Finland, och vi får återigen klarare väder.

– Det är väl litegrann som fortfarande kan ligga i bakkant, en del byar av regn och snö i östra Svealand. Annars är det återigen kallare luft som ligger över landet. Det blir rätt stabilt och soligt i stället i norr, säger Lasse Rydqvist.

Men mycket av den snö som faller under helgen väntas trots allt ligga kvar på många platser.

– Det är ju sen kallare luft som gäller efter att det här området har gått förbi, så det är nog mycket av snön som får ligga kvar. Man kan nog ha kvar mellan fem och tio centimeter så långt ner i landet som i delar av Dalarna och Hälsingland.

Foto: Storm
Dagens tre största inrikesnyheter.