Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så slår arktiska kylan mot Sverige – nu blir det kallare

På med varma kläder och broddar! Nu sjunker temperaturen i Sverige – och vägarna väntas bli hala av frost.
Foto: MARTIN VON KROGH/EXPRESSEN / MARTIN VON KROGH/EXPRESSEN
I nästan hela landet kan man räkna med kalla men soliga dagar i veckan.
Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP

På med varma kläder och broddar!

Nu sjunker temperaturen i Sverige – och vägarna väntas bli hala av frost.

– Arktisk luft ger kallt väder i hela landet fram till på fredag, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på väderinstitutet Storm.

I nästan hela landet kan man räkna med kalla men soliga dagar i veckan. Mycket frost väntas på vägarna och de som ska ut på vinterpromenad bör kanske förse skorna med broddar – och de som tar bilen bör snarast byta till vinterdäck.

– Ser man till halkläget ser det ut att bli ganska mycket frost nu. På måndag är det ner till norra Götaland och sedan de östra landskapen upp till Norrbotten. Det kommer att fortsätta vara halt, säger Lasse Rydqvist.

I Götaland är det lugnare med frost och halka.

– Däremot får man skrapa rutan på bilen. Det kommer man inte ifrån.

Arktisk kyla drar in över Sverige

Enligt Lasse Rydqvist är det arktisk kyla som nu sänker temperaturerna i hela Sverige. Kylan kommer från Arktis, det stora havsområdet runt det norra polarområdet. 

På tisdag och onsdag kan minusgraderna komma upp i tvåsiffrigt under dagen i Härjedalen, Dalafjällen och Lappland. I Svealand ligger temperaturen på runt tre minusgrader under dagen. 

– I många delar av landet blir det minusgrader mitt på dagen under måndagen. På många platser kommer man inte upp till plusgrader längre, förutom kanske längs Götalandskusten, Öland och Gotland, säger Lasse Rydqvist.

Kallt och torrt väder

Det kan även uppstå mindre snöbyar framåt tisdag. Ute på Gotland kan man få in en del snö från Östersjön. Men i stora delar av landet väntas klart väder.

– Det är kallt och torrt väder, men det fortsätter att vara rätt soligt på dagen både måndag, tisdag och onsdag i stora delar av landet. Novembersolen visar sig på rätt många ställen men längst upp i norr är det inte jättemycket tal om sol.

Snart förväntas dock temperaturerna svänga på nytt.

– Just nu är kallare än normalt och det kommer det att fortsätta vara, nästan november ut. Men redan i början av december kommer ny mild luft och det blir lite varmare än normalt igen, säger Lasse  Rydqvist.