Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så länge stannar högsommarvärmen

Undvik stress, drick mycket vatten och se till att ha det svalt hemma.
Människor som badar.
Foto: JOHAN NILSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Det har varit osedvanligt varmt i augusti.
Foto: MICHAELA HASANOVIC

Augusti har varit varmare än normalt i stora delar av Sverige.

Och högsommarvärmen hänger i.

– Men den varvas med lite skurar senare i veckan, säger Lasse Rydqvist på Storm.

Många svenskar har fått njuta av en extra värmevåg under sina sista semesterveckor. Enligt Lasse Rydqvist, meteorolog på väderinstitutet Storm, har det hittills varit en till fem grader varmare än normalt i Sverige under augusti.

Och värmen hänger med in i nästa vecka.

Fortsatt högsommarvärme i Sverige

– Det kommer fortsatt vara väldigt varmt i morgon, måndag. Då kan man räkna med 25-30 grader i Götaland. I Svealand kanske man inte når upp till 30 grader men närapå, det blir allmänt 24-29 grader. I Norrland är det betydligt svalare med 15-21 grader, säger Lasse Rydqvist.

SMHI har utfärdat meddelanden om höga temperaturer i hela Götaland och stora delar av Svealand – från Dalarna i norr till Skåne i söder, inklusive Öland och Gotland. Flera områden omfattas av värmelarmet åtminstone fram till tisdag.

Senare i veckan kan det bli lite svalare på vissa håll.

– Större delen av veckan kommer värmen att ligga kvar, även om den varvas med lite skurar. I samband med dem blir det lite lägre temperaturer. Men det ser ut som att värmen är kvar åtminstone till helgen, säger Lasse Rydqvist.

Svalare om ett par veckor

Skurarna väntas komma in framför allt över västsverige. Först onsdag kväll mot torsdag, och sen ett nytt, lite mer sammanhängande, regnområde på fredag.

Men det är först om en och en halv-två veckor som temperaturerna ser ut att bli ”betydligt” svalare, enligt Storm.

SMHI har, förutom att larma om höga temperaturer, även utfärdat varningar för risk för skogsbrand i 32 distrikt i hela Götaland, nästan hela Svealand samt längs Norrlandskusten.

– Så ta det lugnt med grillen, råder Lasse Rydqvist.

Hör bästa tipsen för att skydda huden mot solen.