Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så drar Urd vidare

Såhär såg det ut när stormen Urd drog in över  Kåseberga hamn. Nu drar stormen vidare.

Foto: Nils Croné
En byggnadsställning har lossnat från ett tak på en skola på S:t Lars området i Lund, uppger TT. Foto: Johan Nilsson / Tt / TT NYHETSBYRÅN

Räddningstjänsten var på plats.

Foto: Johan Nilsson / Tt / TT NYHETSBYRÅN
Uddevalla översvämmades till följd av vindstyrkorna. Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo
Fördämningar kring evakueringsgången till Citytunneln i Malmö, inför befarad översvämning. Foto: Emil Langvad/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Stormen Urd slog mot Göteborg och Västsverige under måndagskvällen. Foto: / FOTO: HENRIK JANSSON
Under måndagseftermiddagen drog mastodontvindarna först in över den norska västkusten. Foto: Från Lindesnes fyr
Vindarna blåser starkt på Öresundsbron och nu avråds vindkänsliga fordon. Foto: Jens Dahlkvist
Om blåsten når 25 meter i sekunden kommer Öresundsbron att stängas för trafik. Foto: / Peo Moller
Stormen har orsakat stora översvämningar på Hisingen i Göteborg. Foto: / FOTO: HENRIK JANSSON
Foto: / FOTO: HENRIK JANSSON
Foto: / FOTO: HENRIK JANSSON
Foto: / FOTO: HENRIK JANSSON
Foto: / FOTO: HENRIK JANSSON
Foto: / FOTO: HENRIK JANSSON
Christian Cederwall, 39, trädgårdsmästare, Göteborg: - jag har kört bil inåt landet idag och där var det en del grenar som låg så man fattade att det var något på gång. Nu Kom jag med bussen och då märke man att vinden tog tag i bussen. Då började man fundera på om det skulle gå bra. Foto: HENRIK JANSSON
Cristina Costache, 28, butiksbiträde, Göteborg, Sebastian Nistor, 37, butiksägare, Göteborg: - Jag har jobbat hela dagen och har inte märkt så mycket. Jag är inte så orolig nu utan mer för klimatet i sig, säger Cristina. - Jag tycker inte att det är så farligt men vissa gator i Göteborg blir som vindtunnlar och där blåser det rejält. Foto: HENRIK JANSSON
Mari Liepins, 55, fackligt förtroendevald, Göteborg Kajsa Andersson, 23, butiksbiträde, Göteborg: - Vi landade från London nu ikväll och det var riktigt skakigt och läskigt men laddningen gick bra och det var som en charterresa att alla applåderade när vi landade. Vi trodde att vi skulle behöva landa någon annanstans men det behövdes inte. Foto: HENRIK JANSSON
Stormen slog mot Malmö under dagen. Foto: Johan Nilsson / Tt / TT NYHETSBYRÅN
Stormen slog mot Malmö under dagen. Foto: Johan Nilsson / Tt / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Från Lindesnes fyr
Foto: Från Lindesnes fyr
Foto: Från Lindesnes fyr
Översvämmad väg i Kristiansand, Norge. Foto: Oskar Månsson
Foto: Från Lindesnes fyr
1 / 26

Försvarsmakten stod redo att rycka in när stormen Urd nådde orkanstyrka i byarna och drog in över Sverige.

Nu drar ovädret vidare österut.

– Det kommer bli kraftiga kulingvindar som kan drabba Stockholm och hela Norrlandskusten, säger Beathe Tveita, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Samtidigt har flera tusen hushåll fått strömavbrott under natten.

Flera delar av Sverige lamslogs under måndagskvällen när stormen Urd på allvar drog in över Sverige. Översvämningar, brostängningar och inställda tåglinjer blev effekterna i framför allt södra och västra delarna av landet.

– Det har fallit en del träd och blivit en del översvämningar i Västsverige. Västsverige och södra Sverige är hårdast drabbat, säger Thomas Pihl, pressinformatör på Trafikverket, på tisdagsmorgonen i Expressen TV.

Nu öppnas återigen flera viktiga transportsträckor.

– Alla broar är öppna igen. Öresundsbron, Älvsborgsbron. Även Uddevallabron är öppen fast med nedsatt hastighet. Ska man resa med tåg är det bäst att vända sig till tågbolaget där man köpt sin biljett gällande eventuell ersättning, säger Thomas Pihl.

På flera håll, bland annat i Göteborg och i Halland, rekommenderade räddningstjänsten folk att hålla sig inomhus när stormen drog förbi under natten.

I just Halland gick det så långt att man bland annat tvingades ta hjälp av Försvarsmakten, som under måndagskvällen befarade det värsta.

Foto: / FOTO: HENRIK JANSSON

– Vi har fått in en stödbegäran och har avdelat åtta stycken terrängbilar i beredskap för att stödja hemsjukvården. Har vi möjlighet och det faller inom gällande regelverk kommer vi ge så mycket stöd vi kan, sade pressekreterare Jesper Tengroth.

Drar vidare ut över Östersjön

Urd slog till med full styrka längs med Västkusten. Under natten drog ovädret vidare in över landet.

– Vi kan se att den rör sig österut mot Småland. Det kommer att röra sig om kraftiga vindar under natten, på vissa håll med stormstyrka upp till 22 meter per sekund, säger Beathe Tveita, meteorolog på Storm.

Stormen Urd drar sen vidare ut över Östersjön. Men bara för att stormens centrum har rört sig vidare innebär det inte att dess effekter har avtagit helt.

Så påverkas trafiken

TÅGTRAFIKEN.

SJ
Vid midnatt såg det inte ut som att SJ skulle behöva ställa in några tåg under tisdagen.
– Vi följer läget noga, och ytterst är det Trafikverket som bestämmer. Men just nu ser det bra ut, säger Lisa Silow vid pressjouren.

■ Skånetrafiken
Skånetrafiken ställer klockan 22 in tågtrafiken in på flera sträckor fram till tisdag klockan 15.00. Gäller Helsingborg–Hässleholm via Åstorp, Lund–Ystad/Simrishamn, Simrishamn–Helsingborg via Eslöv och Kristianstad-Karlskrona.

■ Västtrafik
Följande sträckor berörs under tisdagen:
Västtågen Göteborg - Uddevalla/Strömstad.
Västtågen Varberg - Borås/Uddevalla.
Västtågen Göteborg - Lidköping - Mariestad.

 

BUSSTRAFIKEN

■ Skånetrafiken
Klockan 20: Skånetrafiken ställer in all trafik med dubbeldäckarbussen SkåneExpressen 1 och 2. Bussen är hög och extra vindkänslig. Ingen sluttid anges.

 

BROAR

Vägtrafiken berörs av att följande broar stängt eller har reducerad hastighet.

• Älvsborgbron stängdes vid 18-tiden i går kväll.
• Uddevallabron var stängd mellan klockan 20 och 22. Därefter öppnades den, men det är reducerad hastighet som gäller.
• Strax efter klockan 22 stängde Öresundsbron och väntas öppna tidigast 4.30 på tisdagen.

"Kraftiga vindar i Svealand"

Områden som under måndagskvällen i stort sett var fredade från stormen Urd kommer under tisdagseftermiddagen att få känna av dess effekter.

– Lågtrycket ligger kvar över Götaland och pressas uppåt, vilket leder till kraftiga vindar även i Svealand och till och med längs Norrlandskusten. Det rör sig om vindar på 15-20 meter per sekund, så man kommer definitivt att känna av det, säger Beathe Tveita.

Foto: Från Lindesnes fyr

Kraftiga vindar kommer att kännas av bland annat i Stockholm och upp mot Sundsvall.

I södra och västra Sverige däremot, där stormen slog till under måndagskvällen, kommer vinden och ovädret att avta under tisdagseftermiddagen.

– I stället kan man där räkna med riktigt fint väder under tisdagskvällen, säger Beathe Tveita.

Väg stängdes av

Räddningstjänsten i nordvästra Skåne utökade sin stab under måndagskvällen för att kunna parera de många larm som förväntades komma in under natten.

Men det blev aldrig som man väntade sig. Inre befäl konstaterar morgonen efter stormens framfart att det varit lugnt – och att den utökade styrkan gick hem redan klockan 24.

Desto mer att göra har räddningstjänsten Syd haft.

– Vi har haft ett tjugotal ärendet totalt sett i södra Skåne utspritt från klockan 23 till 05.30. Det har varit mest lösa plåtar, nedfallna träd, några flaggstänger och en julgran, säger Gustaf Sandell.

– Sju ärenden som vi har fått har rört hidner på vägen. I vissa fall har trafikverket hanterat det själv, i andra har räddningstjänsten skickats dit och i något fall har rådiga grannar lyckats röja vägen själv.

På Österlen blåste en elledning ner över riksväg 9 i höjd med Glemmingebro. Där stängdes vägen av under morgonen.

Strömavbrott

Cirka 6000 hushåll har under natten fått strömavbrott, enligt Eon.

Mycket bättre än befarat, enligt Sirpa Franzén på Eons pressjour.

– Just nu är det drygt 1490 hushåll som är utan ström. Det har fungerat förhållandevis bra att koppla om strömmen under natten.

– Nu börjar vår personal gå ut under morgontimmarna när det är ljust för att åtgärda de avbrott som inte kunde lösas genom omkoppling, säger Sirpa Franzén.

Samtidigt rapporterades tusentals hushåll sakna ström i Halland.

Under morgonen har den siffran minskat till 1200, främst i Laholm.