Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så blir vädret under ditt midsommarfirande

Per Holmberg om den kommande veckans väder
Per Holmgren, meteorolog vid väderinstitutet Storm.
Foto: Skärmavbild / Expressen TV
Förra årets midsommarfirande i byn byn Sähl i Dalarna.
Foto: ULF PALM/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Restriktionerna har börjat lättas upp och midsommarafton hägrar som ett tillfälle att få fira med nära och kära. 

Fast det verkar inte som rekordvärmen håller i sig fram till på fredag. 

– Det kommer inte att vara det här jättevarma vädret med 30 grader, säger Per Holmberg, meteorolog vid väderinstitutet Storm. 

Helgen har bjudit på en sällan skådad värmebölja. 

– De här dagarna har varit ovanligt varma och det är flera rekord som slagits. De varmaste temperaturerna som uppmätts på en del ställen är de högsta på ungefär 72 år, säger meteorologen Per Holmberg. 

Ostadigt väder i västra delarna av landet

Värmen ser inte ut att hålla i sig fram till midsommarhelgen. Det kan dock bli finare väder på sina håll än vad svenskarna är vana vid kring midsommar. 

– Om det blir sol verkar det bli temperaturer mellan 20 och 25 grader. Just nu ser det ut att bli lite ostadigare väder över de västra delarna av landet. Kanske framför allt över södra Norrland, i Jämtlands län och de västra delarna av Dalarna. 

Det finns även risk för regnskurar och åska i stora delar av landet. 

– De största solchanserna kommer vi att ha längs östkusten. Kanske framför allt längs Götalandskusten och även längs Svealandskusten. Det är lite mer osäkert längs Norrlandskusten men där kan det också bli rätt så bra väder. 

Klass 2-varning för extremt höga temperaturer i Kalmar

Även om värmeböljan lider mot sitt slut så kommer hettan att dröja sig kvar i vissa delar av landet. I Kalmar, fråntaget Öland, spås temperaturen ligga över 30 grader fram till onsdag och SMHI har utfärdat en klass 2-varning för extremt höga temperaturer

– Det kommer in svalare väder nu. Men i södra Sverige och även i den östra delen av Svealand och Götaland kan den här värmen ändå stanna kvar i några dagar till. Men det kommer att vara lite växlande molnighet och vi kommer inte ha värmen som vi haft de senaste dagarna, säger Per Holmberg. 

Våga grilla skaldjur – men tänk på det här

Sophie Berlin vet exakt hur man gör ljuvliga grillade vannameiräkor med chimichurri.