Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ruskvädret slår – men snart kommer värmen

Meteorologen utlovar höga temperaturer till nästa vecka.
Lasse Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Storm.Foto: StormGeo/Pressbild / StormGeo/Pressbild
Onsdagen kom med regn och snö på flera håll i landet.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Till nästa vecka utlovar prognosen finare väderFoto: Jessica Gow / TT / TT NYHETSBYRÅN

Onsdagen har kommit med nederbörd och kylig luft på flera håll i Sverige.

Men efter regn kommer solsken – och till Kristi himmelsfärd utlovas betydligt varmare temperaturer.

– Om den här värmen kommer till oss skulle det innebära att vi kommer upp i tjugo, eller drygt tjugo grader, säger Lasse Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Onsdagsmorgonen bjöd inte på något finare vårväder. I stället kom förmiddagen med kyliga temperaturer, regn och snö på vissa håll.

– Som det ser ut nu är det väldigt kall luft som täcker landet. Tack vare ett lågtryck har vi fått en blandning av både regn och snöfall, säger Lasse Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Orsaken till kylan uppges vara ett arktiskt lågtryck som svept in över landet. I delar av Gävle och ner mot södra Dalarna har kylan gett uppemot fem centimeter snö under morgonen.

Varmast i södra Sverige

Men onsdagens ruskväder väntas inte bli långvarigt. 

Nederbördsområdet drar österut under eftermiddagen. Därefter följer klart väder och chans till sol, om än temperaturerna fortsatt blir låga.

– De närmsta dagarna får man nog räkna med att landets högsta temperaturer i södra Sverige kommer att landa någonstans mellan tolv och fjorton grader som mest, säger Lasse Rydqvist.

Uppemot 20 grader till nästa vecka

För den som längtar efter varmare dagar finns också goda nyheter i sikte. Redan till nästa vecka väntas ett område med varmluft dra in – och det ger chans till en riktigt fin Kristi himmelfärd.

– Torsdag eller fredag ser det ut som vi kan få lite ny värme från Europa. Nu pratar vi inte längre om omkring 15 grader eller så, utan om den här värmen kommer till oss skulle det innebära att vi kommer upp i tjugo, eller drygt tjugo grader, säger meteorologen.

Om prognosen stämmer blir värmen också kvar under resten av helgen.

– Det är lite svårt att sia så långt fram, men just nu ser den här värmen ut att kunna stanna kvar i runt fyra dagar i alla fall.