Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Risk för värmekollision i luften: Kan bli skyfall

Det har varit en ganska nederbördsrik månad i juni, menar Lasse Rydqvist meteorolog på StormGeo. Foto: Roger Tillberg / Colourbox

När den kalla luften från norr brakar ihop med den varma vinden från söder kan kraftiga skyfall nu uppstå i Sverige. Men det är inte helt ovanligt, menar Lasse Rydqvist meteorolog på StormGeo. 

– Det har varit en ganska nederbördsrik juni månad, säger han. 

Den pågående värmeböljan i Europa och de riktigt höga temperaturerna har ännu inte nått Sverige. Däremot finns det risk för väderkrockar när de varma luftmassorna i södra Sverige brakar ihop med dem svalka vindarna i norr. 

– Vi hade en krock när vi fick ett lågtryck från Norge. Då hade vi svalare luft i landet som kolliderade med den varma luften, och då kan det uppstå kraftiga skurar och åska. Men det kan bli så under sommarsäsongen när det är väldigt varmt och luften kan bära mer fukt, säger Lasse Rydqvist meteorolog på StormGeo. 

Inte ovanligt med väderkrockar

Väderkrockarna är ett reslutat av när luftmassorna krockar med varandra, och det kan resultera i stora regnmängder. 

– Vi ligger i västvindsbältet där lågtryck ofta vandrar. Det gör att man kan få upp riktigt varm luft i dem södra delarna samtidigt som det ligger sval luft i landet, säger han. 

Han säger att det inte är ovanligt med väderkrockar men att intensiva skurar är vanligare under julimånad än i juni. Tidigare under veckan flaggade SMHI för risk för kraftiga regn- och åskskurar i norra Götaland och sydöstra Svealand. 

– Konsekvenserna kan bli översvämningar och problem med stora vattenmassor, men det ska behöva komma väldigt mycket regn för att det ska bli ett problem, säger han. 

Bönder behöver inte oroa sig för värmen i sommar 

I Sverige har inte de riktigt höga temperaturerna nått landet. I dem södra delarna har det varit högsommarvärme med temperaturen uppåt 25-30 grader, samtidigt som det i norr har varit betydligt svalare, med temperaturer runt 15 grader. 

– Vi såg förra sommaren hur svaga vi är för såna extrema värmeböljor, och hur det påverkade de svenska bönderna. Men de behöver inte oroa sig den här sommaren, vi har haft en ganska blöt maj och juni. Och prognosen visar inte på någon kommande värmebölja, säger han.