Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rekordkyla i juli – men värmen kommer tillbaka

Meteorolog Augutis: ”En temperatur mycket under den normala”.
Kylig och kall – så beskrivs juli bäst hittills.Foto: Johan Nilsson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Under rekordvärmen i juni var det, trots corona, packat på landets badstränder. Här vid Sundspromenadens badbryggor i Malmö påminns besökare om att hålla avstånd.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Juli som brukar vara sommarens varmaste månad har hittills bjudit på kyla och regn.

– Om det här håller i sig blir det rekordkallt. För det är ovanligt kallt, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic till tv-kanalen.  

Sommaren slog till tidigt i år och det blev rekordvarmt på flera håll i landet. Vid Skellefteå flygplats var det 34 grader den 25 juni – den högsta junitemperaturen på 50 år.

Men nu har vädret slagit om och enligt Deana Bajic har första veckan i juli varit fyra till fem grader kallare än normalt. 

– Det brukar inte vara så kallt som vi har haft det nu första veckan i juli, säger hon till SVT Nyheter. 

Det orsakar kylan

Kylan märks främst i Dalarna och norrut. Kylan förklarar Deana Bajic med att ett högtryck just nu ligger över stora delar av Europa och kontinenten söder om oss. 

– Mellan den varma och kyliga luften ligger jetströmmen, som är kraftiga vindar i högre atmosfären, som styr lågtryck som kommer in västerifrån, säger hon till SVT Nyheter. 

Men sommaren är inte över. Temperaturerna väntas stiga nästa vecka. 

– Men då pratar jag inte om 30 grader utan då är det 20 grader och lite mer, och det blir lite torrare väder. Sen beror det på om det här högtrycket håller i sig, säger Deana Bajic till SVT. 

Ytterligare en värmebölja tror hon kommer komma. Om den slår temperaturen i juni kan hon inte säga. 

Soldoktorn om riskerna med värme:

Lyssna på överläkare Mikael Sandströms råd.