Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Regn, rusk och sol – så blir valborgsvädret

Hoppet för de som vill ha sol och värme står till högtycket från Ryssland och Barents hav. Foto: Christer Wahlgren
Det populära traditionsenliga valborgsfirandet i Uppsala, som brukar samla cirka 100 000 människor, ligger bra till.

Regn, vind och rusk i vissa delar av landet.

Sol och 15 grader varmt i andra.

Hoppet står till ryssvärmen för ett bra valborgsväder.

– Solchanserna blir ganska stora efterhand under dagen, säger Kristen Reikvam Ravnestad, meteorolog på StormGeo.

Sök prognos för din ort

Så blir valborgsvädret

Norrland

Varierad molnighet i stora delar av Norrland, med ökade solchanser efterhand under dagen. På eftermiddagen kan det bli relativt högra temperaturer, uppemot 15 grader, i de östra delarna. Nattetid kan det bli minusgrader i fjällen, utöver lokala variationer.

"Här blir det en ganska fin lördag", säger Kristen Reikvam Ravnestad, meteorolog på StormGeo.

Svealand

Framför allt i de östra delarna av Svealand finns det viss solchans. Temperaturerna kan bli uppemot 15 grader, framför allt under eftermiddagen.

"Det bästa vädret får man i de nordostliga delarna av Svealand", säger Kristen Reikvam Ravnestad, meteorolog på StormGeo.

Götaland

Kallt, regnigt och blåsigt. Framför allt på Västkusten kommer det blåsa (på morgonen), regna och stanna på temperaturer under 10 grader.

"Här blir det regn och mycket moln", säger Kristen Reikvam Ravnestad, meteorolog på StormGeo.

Det är dags att välkomna våren! Med majbrasor, påtagning av studentmössor och fest. Oavsett hur du firar valborgsmässoafton sker det alltsomoftast utomhus, trots det ständigt svajiga aprilvädret.

Så vad har vi att vänta i år? En blandad kompott, är svaret.

– Vi har ett lågtryck som just nu ligger över västliga delarna av Skandinavien och ett högtryck som ligger över nordvästra Ryssland, säger Kristen Reikvam Ravnestad, meteorolog på StormGeo.

Kyligt i norr

Så hoppet för de som vill ha sol och värme står till högtycket från Ryssland och Barents hav. Ett högtryck som kan föra med sig temperaturer på uppemot 15 grader till lördagen.

– Det blir relativt kyligt i norr, men i söder förväntas ganska behagliga temperaturer – framför allt i de östliga delarna.

Det populära traditionsenliga valborgsfirandet i Uppsala, som brukar samla cirka 100 000 människor, ligger bra till. Men någon definitiv solchans är det inte fråga om, utan varierad molnighet är prognosen.

– Det bästa vädret får man över Norrland och de nordostliga delarna av Svealand. Här blir det en ganska fin lördag, säger Kristen Reikvam Ravnestad och fortsätter:

– Solchanserna blir ganska stora efterhand under dagen.

Dåligt väder längst kusten i Götaland

Desto sämre väder är att vänta i södra Sverige, framför allt i de västliga delarna. Här väntas regn, vind och rusk - och temperaturer på under tio grader.

– Det förväntas bli riktigt dåligt väder över sydväst och längst kusten i Götaland. Här blir det regn och mycket moln. På morgonen väntas också en vind på tio meter per sekund.

Slipper vi snö på valborgsmässoafton i år?

– Ja, det ser ut som det. Den nederbörd som ska komma är i sydväst, och då i form av regn.