Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prognosen: "Vinter-känning i hela landet"

Nu knackar vintern på dörren.
Foto: Dainis Derics / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO
Det blir vinterkänningen i hela landet, enligt meteorologen Johan Groth.
Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN

Nu knackar vintern på dörren och stora delar av landet kan få snö till veckan.

– Som det ser ut här så är det kanske första vinterfeelingen, säger Johan Groth som är meteorolog vid vädertjänsten Storm.

Vädret i veckan

Norrland

Norra Norrland får en kylslagen vecka med klart till halvklart väder. Snö kan falla i vissa delar under måndagen och tisdagen. Temperaturer på 0 till 5 minusgrader dagtid.

Snö väntas i fjällen och södra norrland får en mulen måndag och under tisdagen väntas snöfall på flera håll. Från onsdag och framåt mot fredagen klarnar det upp och temperaturerna förväntas sjunka till 0 till 5 minusgrader.

Svealand

Veckan startar med lätt molnighet och temperaturer kring fem plusgrader. Ett regnväder under tisdagen övergår till snö i de norra delarna och temperatur sjunker här ned mot noll. Onsdagen kan bjuda på regn eller blötsnö med något varmare väder. Snöbyar kan komma i de östra delarna under torsdagen och fredagen.

Götaland

Måndagen bjuder på växlande molnighet med fyra till sju plusgrader. Under tisdagen förväntas övergående regn och snö kan falla på sina håll under onsdagen, bland annat i höglandet. I övrigt regnskurar och några plusgrader. Torsdagen och fredagen blir mest solig med lättare molnighet.

Johan Groth som är meteorolog vid vädertjänsten Storm uppmanar svenskarna att njuta av solen om de kan – för snart vänder det. Det har redan snöat på olika håll i landet under den senaste tiden, men det är först nu vi kan prata om "det första riktiga snöfallet", menar Johan Groth.

Han beskriver den kommande väderveckan som "omväxlingsrik" och stora delar av landet kan förvänta sig snö – i större eller mindre mängder.

– Det blir lite snö redan på måndag framför allt i fjällen vid Härjedalen och Jämtland. Kanske södra Lappland också, säger Johan Groth.

Det omfattande lågtrycket kommer natten mot tisdagen att breda ut sig i form av regn över mer eller mindre hela Götaland och Svealand. Då förväntas snön falla över södra norrland.


LÄS ÄVEN: Vintertid 2016 – då ska du ställa om klockan


Snön drar söderut

Natten mot onsdagen börjar snöfallet att sprida sig i riktning mot Värmland.

Han pekar på södra norrland och bort mot Dalarna och norra Värmland som områden som kan få lite mer snö.

– Det kan vara lite spritt snöfall, det mesta har dragit bort men då fortsätter det att snöa efter södra norrlandskusten och det kan bli lite snö även i östra Svealand och ner över sydsvenska höglandet, säger Groth.

Under torsdag och fredag blir det kylslagen luft i hela landet.

– Då får man nog säga att det blir lite vinterkänning i hela landet, säger Johan Groth som varnar för att det kan orsaka halka och problem i trafiken.

– Har det regnat med blötsnö på dagen kan det helt klart bli besvärligt, konstaterar Johan Groth.

Han förväntas sig temperaturer kring nollstrecket i söder och minusgrader i norr.

Att de större snöfallen börjar komma nu är helt normalt, menar Johan Groth.