Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Prognosen: Så blir vädret – resten av sommaren

Maj var varm och solig i hela landet. Tendensen i långtidsprognoserna tyder på att det högtrycksdominerade vädret dominerar resten av sommaren - i Sveriges södra halva. I norr blir temperatur och nederbörd nära det normala.
Foto: JOHANNA LUNDHOLM

Sommaren fick en superstart redan i maj.

Chansen, eller risken beroende på hur man ser på det, finns att högtrycken fortsätter att regera i juni, juli och augusti. Det visar flera olika långtidsprognoser.

– Vi har sett tendensen till ett torrare och mer högtrycksbetonat väder i sommar, säger Martin Lindberg, meteorolog och vaktchef vid danska DMI.

Maj blev en rekordmånad med värmebölja och mycket torrt väder. Juni har börjat i samma stil med en tropisk natt (20 grader eller mer hela dygnet) på Västkusten.

Under tisdag och onsdag sveper kyliga nordliga vindar ned över landet och sänker temperaturen med över tio grader på flera håll. Det blir riktigt blåsigt med risk för snöstorm (!) i Lapplandsfjällen.

Maj var skön - men hur blir resten?

Men det är tillfälligt - sommarvärmen är tillbaka i slutet av veckan i Götaland och Svealand. 

– På söndag väntas ett regnområde i Norrland. Men i södra halvan är det fortsatt torrt och varning för brandrisk i skog och mark, säger Lasse Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Storm.


Lasse Rydqvist, meteorolog på StormGeo.
Foto: Pressbild.

Många svenskar ångrar nog att de, med facit i hand, inte tog ut några semesterveckor i maj. Men hur blir egentligen vädret resten av sommaren?

Det är förstås vanskligt att förutspå, men kollar man med väderinstitutens långtidsprognoser ser det positivt ut om man gillar sol och värme. Sämre för lantbruket med fortsatt torka i södra Sverige.

Väderinstitutet Storm ser tendenserna i fyraveckorsprognosen.

– Under första delen av juni bli det fortsatt lite varmare än normalt, i södra halvan av landet. I norr blir det mer normala temperaturer, säger Lasse Rydqvist och fortsätter:

– I senare delen av juni fortsätter det vara strax över det normala i temperatur och torrare än vanligt. I Norrland blir det däremot svalare än normalt, undantaget södra Norrland.


https://twitter.com/SMHIvader/status/1003162532377497601

FÅ ALLA aktuella prognoser på Expressens vädersajt


Har koll på jetströmmen

SVT-meteorologen Nitzan Cohen presenterade nyligen ett väderscenario för sommaren 2018. Han har bland annat studerat polarjetströmmens bana. 

– När den tar en nordligare bana betyder det i princip att hela den varmare luftmassan lyfts norrut. Det brukar man kunna koppla till ett mer högtrycksbetonat väder, sa Cohen till Expressen.

SVT-meteorologen är en försiktig general och vill inte slå fast om det blir fördel soldyrkarna även i juni, juli och augusti. Men han säger samtidigt att det i  Skandinavien, liksom i delar av centrala och östra Europa, tidvis väntas bli ganska högtrycksbetonat, varmt och torrt väder i sommar.


Satellitbild över väderläget i Europa på måndagen.
Foto: EUMETSAT

Det danska meteorologiska institutet DMI lägger fortlöpande upp långtidsprognoser som sträcker sig över tre månader. Där ser man en tendens till att det högtryckbetonade vädret består i juli och augusti.

DMI skriver i prognosen att det ser ut att bli högtrycksväder där nederbördsfronterna har svårt pressa sig fram över Nordsjön och södra Skandinavien.

Detta till skillnad från sommaren 2017 då lågtrycken drog in på löpande band. Juli och augusti ser ut att bli lite varmare, torrare och soligare än det normala, sammanfattar man.

– Det är högtrycktendenser när man tittar längre fram efter midsommar. Vi har en jetström som böljar upp från Newfoundland upp över Island och blockerar för lågtrycken, säger Martin Lindberg, meteorolog vid DMI.


Långtidsprognoserna, om än osäkra, pekar på högtrycksbetonat väder i juli och augusti då de flesta har semester.
Foto: LENNART REHNMAN / GT/EXPRESSEN

Det talar för varmt och torrt väder

En annan leverantör av långtidsprognoser är det europeiska vädercentret ECMWF i Reading, England. Här använder man väderstatistiken bland de stora mängder data som matas in i vädermodeller.

Enligt ECMWF är sannolikheten 40-50 procent att juli och augusti blir varmare än normalt i södra Sverige. 


Hos vädercentret ECMWF bedöms det sannolikt att södra Skandinavien för lite varmare väder än normalt i juli och augusti, men temperaturen i den norra delen hamnar på det normala.
Foto: ECMWF

Prognosen säger samtidigt att sannolikheten är 50-60 procent att juli blir torrare än normalt i södra halvan av Sverige. I augusti ligger nederbörden på det normala i hela Sverige enligt vädercentret.

Amerikanska Accuweather har ser liknande tendenser i sin långtidsprognos med övervägande soligt och torrt väder i juli,  medan risken för regnskurar och åska ökar i augusti.

Enkät: Vad är et bästa med sommaren?

Foto: NORA LOREK

Nanna Marjo Huolan, 47, filmregissör:
– Att vara ledig. Ofta blir det jobb på ledigheten men den här sommaren ska jag faktisk vara ledig.

Foto: NORA LOREK

Babu Asokan, 31, affärsanalytiker:
– Det fina vädret, det har varit riktigt bra. Vi brukar gå ut och gå till parken eller till en sjö och har det trevligt. Men det är nästan för varm de här dagarna.

Foto: NORA LOREK

Lena Mortensen, 40, läkare:
– Att paddla kajak. Vi var ute tre timmar i förmiddags och paddlade ut till en ö och åt frukost.
Kaper Mortensen, 8:
– Att bada.
Lycke Mortensen, 10:
– Att man får bada. Det är så kul.