Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Prognosen: Så blir midsommarvädret

Så blir vädret de kommande dagarna.
Meteorolog Tora Tomasdottir på väderinstitutet StormGeo. Foto: Pressbild / StormGeo

Ta med solglasögon eller regnkappa – beroende på var i landet du bor – när det ska dansas runt stången.

Det blir nämligen klassiskt svenskt midsommarväder om en dryg vecka.

– Bäst solchanser blir det i nordvästra Götaland, västra Svealand och västra och norra Norrland, säger meteorolog Tora Tomasdottir på väderinstitutet StormGeo.

Som alla har säkert har noterat har det strålande högsommarvädret som rådde förra veckan, nu bytts mot beskedligare temperaturer, tunga gråa moln, åska och en del regn.

Vädret har med andra ord blivit så som vi i Sverige är vana vid att det är när det står juni, juli och augusti i våra almanackor.

Och vår upptagenhet av hur himmel och hav ser ut, när nubben och sillen är framdukade och midsommarstången klädd, är en av de svenska riksangelägenheterna.

Meteorolog Tora Tomasdottir på väderinstitutet StormGeo lotsar oss när vi sedan närmar oss midsommar.

– Det blir ostadigt de närmaste dagarna, men till helgen vänder det mot något varmare och stabilare väder. Dock med en del skurar norrut när regnvädret drar dit, säger Tora Tomasdottir.

”Det blir svenska sommartemperaturer”

Hon varnar dock för en del skurar i Göta- och Svealand under söndagen, och konstaterar samtidigt att ”det blir svenska sommartemperaturer”.

När vi sedan nästa torsdag på allvar närmar oss midsommarhelgen ligger temperaturen på 15-20 i norr och på en del ställen i söder 25 grader.

Och så är vi inne på midsommarafton:

– I de sydöstra delarna av landet blir det flera skurar. Det är inte troligt att det regnar hela dagen. Bäst solchanser blir det i nordvästra Götaland, västra Svealand och västra och norra Norrland, konstaterar Tora Tomasdottir.

Vädret de kommande fyra veckorna.
Klicka på bilden för att få 13-dygnsprognosen. Foto: StormGeo

Så blir vädret i juli

Hur blir då vädret efter midsommar, och under den mest populära semestermånaden, juli?

Prognosen så långt i förväg omges alltid av en hel del osäkerhet.

– Temperaturen kommer att ligga runt 20 grader, inte så där 30 som vi fick i förra veckan. Det blir en del skurar fram och tillbaka, men inga jättemängder. Och det gäller hela landet.

Störst solchanser kan då de östra delarna av Svealand, samt Gotland och Öland få.

 

Enkät: Vilket väder hoppas du på i sommar?

Frida Berglund, 38, säljkoordinator, Ågesta i Farsta: ”Jag hoppas på soliga dagar, varmt och skönt som förra sommaren men med lite regn på kvällen för vattnets skull”. Foto: OLLE SPORRONG
Ann-Louise Sommarström, 66, före detta personalchef, Kungsholmen, Stockholm: ”Fint väder men någon regnskur då och då så det kan växa och bli grönt, annars sol, sol och varmt”. Foto: OLLE SPORRONG
Peter Andersson, 63, jobbar med försäkring, Bromma: ”Sommar och sol! Jag hoppas ju att det blir soligt och varmt och kanske lite regn, kanske lite mer regn än förra sommaren och inte så torrt som det var förra juli-augusti”. Foto: OLLE SPORRONG
Moa Rudefors, 34, röntgensjuksköterska, Hägersten: ”Att det blir så varmt som möjligt som förra sommaren. Runt 30 grader vore skönt. Det kan regna på nätterna så man kan ta vara på det bästa av dagarna”. Foto: OLLE SPORRONG