Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prognos: Blir kallaste vintern – på sex år

En riktig vargavinter förutspås av meteorologer.
Foto: Stefan Söderström
De danska meteorologerna tror att det kan bli den snöigaste och kallaste vintern på sex år.
Foto: Kostrez

Ladda upp där hemma i stugorna - det ryktas om en riktig vargavinter i år.

Danska meteorologer förutspår nämligen den kallaste och snöigaste vintern på sex år.

Sök prognos för din ort

Så blir vädret där du bor

Götaland

Måndagen bjuder på växlande molnighet med fyra till sju plusgrader. Under tisdagen förväntas övergående regn och snö kan falla på sina håll under onsdagen, bland annat i höglandet. I övrigt regnskurar och några plusgrader. Torsdagen och fredagen blir mest solig med lättare molnighet.

Svealand

Veckan startar med lätt molnighet och temperaturer kring fem plusgrader. Ett regnväder under tisdagen övergår till snö i de norra delarna och temperatur sjunker här ned mot noll. Onsdagen kan bjuda på regn eller blötsnö med något varmare väder. Snöbyar kan komma i de östra delarna under torsdagen och fredagen.

Norrland

Norra Norrland får en kylslagen vecka med klart till halvklart väder. Snö kan falla i vissa delar under måndagen och tisdagen. Temperaturer på 0 till 5 minusgrader dagtid.

Snö väntas i fjällen och södra Norrland får en mulen måndag och under tisdagen väntas snöfall på flera håll. Från onsdag och framåt mot fredagen klarnar det upp och temperaturerna förväntas sjunka till 0 till 5 minusgrader.

Det danska meteorologinstitutet DMI har i sin tremånadersprognos kunnat urskilja ovanligt kalla temperaturer i vinter. Om det blir som förutspått kan det bli den kallaste vintern i södra halvan av landet på sex år.

– Det är ökad sannolikhet för lägre temperaturer än normalt denna vinter. Chansen för snö är även större i år än genomsnittet, säger Tim Petersson, meteorolog på DMI.

Anledningen till kylans framfart är en högtrycksblockering, som hindrar milda strömningar med plusgrader och regn från att dra fram.

Arktisk luftmassa drar in

– I stället drar en arktisk luftmassa in från norr som ger lägre temperaturer och beroende på hur det ser ut kan det ge snöväder i södra Skandinavien, säger Tim Petersson.

Samtidigt poängterar Petersson att det lär komma mildare perioder emellanåt.

Fjolårets vinter var mild i stora delar av landet och levererade endast korta perioder av snö.

– Det blev aldrig något tjockt snötäcke. Det behöver inte bli sammanhängande snötäcke hela vintern i år, men det finns en viss chans, eller risk, beroende på hur man vill se det, säger Tim Petersson.


LÄS ÄVEN: Prognosen: Vinterkänning i hela landet


Tidigare långtidsprognoser visade att det kunde blöt vinter i år. Men nu ser det i stället ut att bli kallt. Ju närmare vintern vi kommer, desto säkrare blir prognoserna. Fram till dess kan beskeden hinna förändras många gånger.

Den danska prognosen förutspår den kallaste vintern i Danmark på sex års tid. Men även i Sverige var det senast julen år 2010 som det var en riktig vinterperiod med mycket snö. Kanske får södra Sverige för första gången på flera år en vit jul igen.

"November blir kallt"

– November blir kallt. Det kommer definitivt att kännas som vinter från början av november i de norra delarna, där den första snön kan lägga sig även i lägre terräng. Det ser vintrigt ut framöver, säger Tim Petersson.

Johan Groth som är meteorolog vid vädertjänsten Storm avslöjar att flera delar av landet kan förvänta sig snöfall under den kommande veckan.

Det har redan snöat på olika håll i landet under den senaste tiden, men det är först nu vi kan prata om "det första riktiga snöfallet", menar Johan Groth.

Han pekar på södra Norrland och bort mot Dalarna och norra Värmland som områden som kan få lite mer snö.

– Som det ser ut här så är det kanske första vinterfeelingen, säger Johan Groth.