Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Plötslig vändning – nu kan vargavintern slå till

Smarta sprayen som du enkelt gör själv.
Indikationer tyder på att polarvirveln kan brytas i februari. Foto: Michael Probst / TT NYHETSBYRÅN / AP / Copyright 2017 The Associat
Det skulle innebära att temperaturen sjunker rejält. Foto: Anders Wiklund / TT / TT NYHETSBYRÅN
Därmed kan vargavinter vara på ingång. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Den milda vintern kan snart vara ett minne blott. 

Indikationer tyder på att polarvirveln kan brytas i februari – vilket skulle innebära en rejäl temperatursänkning. 

– Det finns en öppning för att det kan komma en kallare period då, säger Lasse Rydqvist, meteorolog.

Årets vinter har varit ovanligt mild. Temperaturrekord för årstiden har avlöst varandra på en rad svenska orter. Vårtecken som körsbärsblom och öppet hav har visat sig på långt nordligare breddgrader än vad som är vanligt för årstiden. 

– Det är inte konstigt med tanke på att vi bara i januari haft medeltemperaturer som avvikit med mellan sex och tio grader. Så mycket varmare än normalt har det varit. Medel har legat på plus i stället för minus i hela Sverige, vilket är gynnsamt för vissa växter, säger Lasse Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Storm Geo. 

Men det finns indikationer på att en plötslig vändning är i antågande. Bakgrunden är ett fenomen som hänger ihop med med det lågtrycksområde som finns i stratosfären ovanför Arktis – den så kallade polarvirveln. Temperaturförändringar över Nordpolen kan resultera i att polarvirveln bryts, vilket skulle skicka kall luft söderut. 

– Om virveln bryts kan det innebära flera veckor av kyla i Sverige, säger Lasse Rydqvist. 

Då kan vargavintern slå till

Han har studerat väderläget och drar följande slutsats: 

– Det finns en öppning för att det kan komma en kallare period i februari. Vi har indikationer på en tydlig och stark polarvirvel som ska brytas ned. Men det har funnits liknande mönster tidigare år där det inte har infallit, säger Lasse Rydqvist. 

Klart står att det svenska vädret påverkades av en bruten polarvirvel så sent som i december 2018. Då sjönk temperaturen rejält. 

Risken för en sen vargavinter till följd av en nedbruten polarvirvel sträcker sig ända in i mars. 

– Den norra hemisfären avancerar under mars mot högre temperaturer, så enligt min bedömning är risken överspelad några veckor in i mars. 

SE MER: Meteorologen varnar för plötslig vändning

Årets vinter har varit ovanligt mild med vårtecken som körsbärsblom och öppet hav på flera platser. Men det finns tecken på en plötslig vändning...