Passa på – kan vara årets varmaste dag

Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

Supervärmen slår till mot hela landet och på flera håll kan torsdagen bli årets varmaste dag.

Men bakslaget är bara en vindpust bort.

De senaste dagarna har bjudit på sol och varma temperaturer i stora delar av Sverige. Varmast har det varit i södra norrland där årets hittills varmaste temperatur under onsdagen noterades i Hudiksvall, som nådde 23,9 grader.

Och även under torsdagen håller värmen i sig.

Josefine Bergstedt, meteorolog på väderinstitutet Storm, berättar att torsdagen kan slå onsdagens värmerekord.

– Vi kan nå årets varmaste dag, det kan bli uppemot 25 grader i delar av Skåne, säger hon.

Den som hoppas på att sommaren äntligen är här lär dock bli besviken. Under torsdagskvällen driver ett regn och åskoväder in över södra Sverige och tar med sig de senaste dagarnas varma temperaturer.

– Det blir ett par grader kallare i hela landet. I samband med åskan kommer det in ett regnområde som passerar över Götaland och Svealand över kvällen och natten. Det kommer att ligga kvar över Svealand under morgondagen och det kommer komma ganska stora mängder regn i Stockholmsområdet, säger Josefine Bergstedt.

Kallare temperaturer även i helgen

Och det kyligare vädret håller i sig även under helgen.

– Det kommer in ytterligare ett regnoväder på lördag som främst ser ut att röra landets södra halva. I norr bli det varierad molnighet. Det ser ut att bli varmast i norr där det blir uppemot 14 grader, medan det i söder ligger mellan 6 och 13 grader.

– På söndag blir det mulet över hela landet och regnskurar både i söder och norr. Det kommer vara ungefär lika varmt i norr som söder, någonstans mellan 13 och 15 grader.

Vad är klimat egentligen?

Vi reder ut skillnaden på klimat och väder