Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varm och kall luft krockar – SMHI utfärdar riskmeddelande

Meteorologen Tora Tomasdottir om vädret de kommande dagarna.
Stora regnmängde väntas i flera delar av landet.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Två personer i hjälm vandrar längs en gata i Västra hamnen i Malmö under ett åskväder.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Åska väntas också. Foto: EXPRESSEN - NIKLAS HENRIKCZON
Torkan förra året.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD /IBL IBL BILDBYRÅ
Temperaturer upp mot 40 grader i Tyskland.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL IBL BILDBYRÅ
I Paris sprutas vatten på de överhettade besökarna vid flodbanken.Foto: LE TELLEC STEPHANE/ABACA / LE TELLEC STEPHANE/ABACA STELLA PICTURES
1 / 7

Just nu är det extremt varmt på flera ställen runtom i Europa.

I Tyskland varnas det om en temperatur upp mot 40 grader.

Stora kylrum ska öppnas i Frankrike för allmänheten att svalka sig i.

Samtidigt är det på väg att bli en krock i Sverige – när varm och kall luft krockar.

SMHI utfärdar riskmeddelande för stora mängder regn i mellersta Sverige. 

Ett högtryck pressar varm luft från Sahara mot Europa. I flera länder varnas det för extremt höga temperaturer och risk för skogsbränder.

Människor runtom i Europa arbetar just nu på flera håll med den höga värmen. Sjukhusen är beredda på att många kommer att söka vård för uttorkning, värmeslag och andra värmerelaterade sjukdomstillstånd, skriver Daily Mail.

Varnar för skogsbränder

I Tyskland kan temperaturen nå hela 40 grader. Förra veckan nådde temperaturen 38,2 grader och slog landets rekord i höga temperaturer i junimånad sedan 1947.

På flera håll i Tyskland varnar myndigheter för stor risk för skogsbränder under de kommande dagarna. 

Räddningstjänsten i landet varnar att hålla koll på småbarn, äldre och personer med nedsatt immunförsvar, skriver Daily Mail.

Tillfälliga vattenfontäner i Paris

Samtidigt har de franska myndigheterna utfärdat en så kallad ”orange”-varning, som är den näst högsta värmenivån. 

2003 var landets värsta värmebölja då temperaturen nådde 40,7 grader i huvudstaden Paris den 22 juni. Närmare 15 000 personer dog under perioden, där de flesta var äldre. Värmen är bara en bråkdel högre än veckans förväntningar. 

Ostadigt väder att vänta under onsdagen.

Så kallade ”kylrum” har myndigheter i Paris lovat att öppna. De ska finnas på offentliga platser för allmänheten att svalka sig i. Även tillfälliga vattenfontäner ska byggas. Huvudstadens parker ska vara olåsta och tillgängliga även under nattetid, rapporterar Daily Mail.

I skolor har det nationella provet skjutits upp på grund av värmen. Utbildningsministern Jean-Michel Blanquer menar att det är för varmt för att studera.

Extremvärme på flera håll

Också i Spanien är det höga temperaturer. Landet utfärdade en ”gul”-varning under söndagen, men sa att värmen förväntas stiga under den kommande veckan.

I Belgien utfärdas en stark varning för temperaturer kring 34-35 grader. Även i Schweiz förväntas dessa grader.

Stigande temperaturer har också slagit länderna i Balkan. Förra veckan flockades människor runt floder, sjöar och simbassänger för att svalka sig.

Sverige – inget undantag

Medan Afrikavärmen svept över de södra delarna av Europa så har Medelhavsvärmen nått Sverige. Det är höga temperaturer – men inte lika varmt som längre ner i Europa.

Varmast är det i södra Götaland. Inkluderat Halland, södra Småland, Blekinge och Skåne. 

SMHI har skickat ut meddelande om höga temperaturer i just dessa områden. På tisdagen ligger temperaturen på runt 28-29 grader. Under onsdagen blir det ännu varmare: 30 grader eller mer.

Se hur vädret blir där du bor.

I Norrland är det och kommer fortsätta att vara svalare, ungefär 15 grader.

Kraftiga åskskurar

Men i Sörmlands, Östergötlands, Örebro, Västra Götalands län varnar SMHI för stora regnmängder. När det norska lågtrycket drar in över landet och värmen från Europa möter kylan skapar det åskskurar.

Under tisdagen gick SMHI ut med med ett riskmeddelande angående regnmängden som beräknas komma på onsdagen.

– Det är där den svalare luften krockar med den varmare luften. I ett stråk där kan det bli riktigt kraftiga åskskurar, stora regnmängder och blåsa upp rejält, säger Tora Tomasdottir, meteorolog vid väderinstitutet Storm om de kommande dagarnas väder.

Hon fortsätter:

– Det kan i samband med skurarna blåsa upp ordentligt. Men bara en kort stund. Men det kommer att blåsa så mycket så du kanske inte vill ha ett partytält i trädgården, säger hon.

”Det är riktigt, riktigt torrt”

Men skurarna under onsdagen kommer inte kunna hjälpa landets torra marker. 

– Brandrisken börjar bli en grej nu. Det är riktigt, riktigt torrt. Om det fortsätter att vara så här torrt så kommer brandrisksområdet bara öka. Främst i Götaland och Svealand. Vi skulle behöva en dag med regn men jag ser ingenting sådant tyvärr, säger Tora Tomasdottir.

SMHI har utfärdat risk för skogsbränder i:

Västerbottens län och kustland, Dalarnas län utom Dalafjällen och i alla övriga distrikt neråt i landet.

Varningar för extrema temperaturer har utfärdats i flera europeiska länder.

Allt vanligare med extremväder

Om sommarens värme är ett tecken på extremväder är svårt att säga. Men extremväder är något vi talar allt mer om. Kanske extra mycket efter förra sommarens torka och skogsbränder. 

– När klimatet förändras så förändras även vädret. Det som inte tidigare var möjligt är plötsligt det. Om södra Sverige kanske har fått 1-1,5 grad varmare så innebär det att risken för extremvärme, som kanske förr bara var någon procent, blir plötsligt tio gånger så stor, säger Michael Tjernström, klimatforskare och professor i meteorologi vid Stockholms universitet.

Extremväder blir allt mer vanligt. Men Michael Tjernström menar att sommarens värme inte kan sägas vara på grund av klimatförändringar:

– Varje händelse är unik i sig. Men sannolikheten för att det blir extrema händelser ökar med varmare klimat. Risken ökar när klimatet blir varmare, säger Michael Tjernström.