Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oväder väntar i veckan: Hård vind, kyla och snö

Djurparkens djur njuter av snön
På torsdag väntas det bli ett blött snöoväder.
Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX / TT NYHETSBYRÅN
Det kan bli risk för halka vid väderomslag.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Passa på och njut av solen – ruskigt väder står inför dörren i större delen av landet. 

Hårda vindar och snöfall som sedan närmare helgen övergår till regn.

– Man skulle kunna säga att det nu är lugnet före stormen, säger Per Holmberg, meteorolog vid väderinstitutet Storm Geo.

Veckans väder bjuder inledningsvis på strålande sol, men från och natt mot tisdag kommer temperaturen lägga sig en bit under nollstrecket. Tisdagen blir på sina håll ganska molnig med uppehåll, förutom i västra Götaland och stora delar av Norrland där det väntas bli klart.

– Vi får in kallare luft norrifrån och längs Norrlandskusten kommer det vara ganska blåsigt, säger Per Holmberg, meteorolog vid väderinstitutet Storm Geo.

Först snö sedan regn

Onsdagen lovas lugnare väder på dagen med växlande molnighet för att sedan bli ostadigare framåt kvällen och natten. 

– Flera nederbördsområden som kommer in från söder som börjar som snö och övergår sedan till regn.

Enligt Per Holmberg berodde det varmare vädret som varade nyss på ett högtryck som stött bort lågtryck på Atlanten och som nu ser ut att färdas in över Sverige. 

Risk för halka

Med risk för frosthalka ser det ut att bli väderomslag på torsdagen med kraftiga vindar och snöblandat regn i Västsverige och södra halvan av landet. Temperaturen kommer ligga runt noll eller några grader plus för södra och mellersta landet, och lägre minusgrader för norra Sverige. 

– På torsdagen kommer det in en rejäl nederbörd med tilltagande sydvindar och snöfall västerifrån som sprider sig nordost, säger Per Holmberg.

Som det ser ut nu håller det kallare vädret i sig över helgen. Södra delen av landet får plusgrader och kallare temperaturer i norr.

– Det kommer till stor del vara hyfsat kallt med mildare väder i södra Sverige med fem sex plusgrader.

HÄR kan du se halkprognosen där du bor och i resten av landet 

Papegojbesök från Öland mitt i vintern