Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Olyckor och förseningar efter nytt kraftigt snöfall

Hornstull i Stockholm på söndagsmorgonen.Foto: Tobias Björklund/Expressen
Stockholm kläddes i vitt natten till söndagen.Foto: Tobias Björklund/Expressen
Stockholm täcks av snö på söndagen.Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT / TT NYHETSBYRÅN
En buss från Dalatrafik åkte av vägen i Grängesberg utanför Ludvika.Foto: Privat
1 / 7

Inställda flyg, tågkaos, strömlösa hushåll och en kollektivtrafik satt ur spel. 

Flera klass 1-varningar har utfärdats av SMHI och hundratals flyg har ställts in på Arlanda. 

Samtidigt väller olyckorna in på vägarna. 

Vad gör du helst när det är mycket snö?

Under helgen har stora mängder snö fallit i Sverige. I Stockholm ställde snön till det rejält – under natten föll en decimeter och på söndagseftermiddagen hade 15 centimeter fallit. 

Kollektivtrafiken i huvudstaden drabbades av stora störningar där vissa busslinjer fick ställas in helt. Bland annat i Täby, Solna, Sollentuna, Rinkeby, Eker och Bromma.  

Västerbron i Stockholm på söndagsmorgonen.Foto: Tobias Björklund/Expressen

På söndagen fortsatte klass 1-varningarna att hagla in och vid 17.30-tiden hade SMHI utfärdat varning för stora mängder snö i Gävleborgs län, Västernorrlands län och Västerbottens län.

– Det största just nu är Västerbottens län där det kommer fyra decimeter upp till en halv meter snö. Det kommer vara väldigt kallt och fluffigt. Det kommer vara dålig sikt, och det kommer blåsa där snön kommer lägga sig i stora drivor, säger Tora Tomasdottir vid väderinstitutet Storm.

Plogbil krockade med personbilar

Snön har ställt till det för kollektivtrafiken och den vanliga trafiken. Norr om Länna är väg 228 helt avstängd efter att en plogbil krockat med två personbilar, skriver SVT Nyheter. 

Det finns ingen prognos för när vägen kan öppnas upp igen. Inga skador har rapporterats in i samband med olyckan enligt räddningstjänsten. 

På E4 i höjd med Sillekrog i Södermanlands län välte en lastbil under morgonen efter att ha fått sladd.

Under morgonen inträffade också ett flertal trafikolyckor i östra Svealand, Västerbotten och Västmanland. 

– Man har kört av vägen men det har inte lett till några personskador eller större trafikproblem utöver den här lastbilen, säger Björn Öberg vid polisregion Öst. 

I Blekinge har flera träd fallit över vägen till följd av hårda vindar och snöfall. 

På söndagseftermiddagen utfärdades även en klass 1-varning för Västra Götalands län och Hallands län. Då varnar myndigheten i första hand för snöfall.

– Det väntas falla under måndag lunch till och med tisdag lunch och sen röra sig vidare österut, säger Tora Tomasdottir. 

Förutom snöfall väntas det bli väldigt kallt på sina håll. 

– Det kan bli 15-20 minusgrader i Stockholmsområdet natten till måndag och i Göteborg 10 minusgrader. 

 

Snöskottning i Falun på söndagen.Foto: ULF PALM/ TT / TT NYHETSBYRÅN
En traktor plogar bort snö i centrala Falun.Foto: ULF PALM/ TT / TT NYHETSBYRÅN
Kraftiga snömängder fortsätter att falla ned över landet och på flera håll blåser det rejält.Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT / TT NYHETSBYRÅN
Trafiknatten har varit besvärlig, framför allt i Blekinge. Bilden är tagen i Stockholm.Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tågstopp och förseningar 

SJ:s tåg har i stor utsträckning drabbats av väderkaoset. 

Vid 12.30-tiden var totalt 24 tåg försenade och fem tåg inställda. Centralstationen i Gävle har stängts på grund av snöröjning vilket innebär att inga tåg kan åka igenom. 

Samtidigt är linjen mellan Södertälje och Eskilstuna stängd på grund av elfel till följd av snöfallet. 

Även Stockholm drabbas av förseningar. 

– Alla tåg till och från Stockholm är just nu mer eller mindre berörda. Därför har alla som är inbokade på tåg till eller från Stockholms central möjlighet att boka om helt kostnadsfritt eller boka av sin biljett och få tillbaka pengarna om man väljer att inte åka, säger Lina Edström vid SJ:s pressavdelning. 

Enligt SJ ligger de flesta förseningar på mellan en kvart och en timme, men ett fåtal tåg är försenade upp till en och en halvtimme. 

– Det beror på att personal har haft svårt att ta sig till jobbet för att det är svårt att köra på vägarna och svårt att ta bussar. Och även snöröjningen. Det är de två största utmaningarna, säger Lina Edström vid SJ:s pressavdelning. 

Hundratals inställda flyg på Arlanda

Snöfallet har gjort att flygtrafiken på Arlanda drabbats av kraftiga förseningar på uppemot en timme eller mer.  Vid 21-tiden på söndagen hade flygplatsen ställt in 120 avgångar och 125 ankomster. 

Flygplatsen har bara kunnat använda en landningsbana för landning och avgångar. 

– Det är när det snöar så pass kraftigt som vi måste ploga för att behålla bromsvärdet, säger Åsa Öhman, pressansvarig vid Swedavia. 

Arlanda hoppas komma i kapp med snörningen under kvällen men förseningarna kvarstår och under måndagen har tre flighter ställts in. 

En av de flygresenärer som drabbades av flygförseningarna var Gabriel Sangell, 26 från Stockholm. Hans flyg från Barcelona till Stockholm försenades med närmare fem timmar. 

– Vi fick visa våra boarding-kort tre gånger. När vi väl var på planet sa piloterna att avgångstiderna från Arlanda hade ändrats elva gånger. Swedavia verkar väldigt ambivalenta, säger Gabriel Sangell.

Uppemot 30 avgångar på Arlanda har ställts in och förseningar på över en timme förekommer.

Tusentals strömlösa hushåll 

Strömavbrott råder på flera platser i Stockholmsområdet.

Vid 16.30-tiden på söndagen hade närmare 6000 hushåll av Vattenfalls kunder drabbats av strömavbrott i Stockholmsområdet, främst på Värmdö, Ingarö och Dalarö.

Flera hushåll i området kring Norrtälje har också drabbats. På skärgårdsön Blidö saknar 2271 hushåll el. 

Prognosen för när strömmen ska vara tillbaka är som tidigast klockan 19:00 i kväll och senast 21.30, enligt  Vattenfalls pressjour. 

– Vi har folk som är ute och röjer. Framkomligheten har varit lite svår, men nu har ovädret dragit förbi, säger Mikael Petrovic Wågmark, presschef vid vattenfall.

I väntan på snösvängen valde många privatpersoner att leta fram en snöskyffel och skotta sig fram utanför bostaden.

Klas Johansson, 62, var en av många som gav sig ut med snöskyffeln på söndagsmorgonen.Foto: Patrik Micu

En av dem var Klas Johansson, 62, som stod och skottade utanför huset på Södermalm i Stockholm på söndagsmorgonen.

– Snöröjningen var här i går, men i dag lär de inte komma, så här får vi nog hjälpas åt allihopa, säger Klas Johansson och fortsätter:

– Det är många gamla människor som bor i föreningen och kanske vill handla eller något och de kommer inte fram. Då får man bita ihop och skotta.

Katarina Partala i byn Karbenning i Norberg körde fast i snön när hon skulle hem till sin mamma.

– Till slut fick min man och svärfar traska i väg för att skotta ut mig, berättar Katarina.

– Jag är tacksam att de kunde skotta ut mig annars hade jag blivit insnöad hos mamma. Det är jättemycket snö, säger Katarina.

Flera trafikolyckor

 

SMHI varnar för kraftigt snöfall i stora delar av Mellan-Sverige under söndagen. Det kan komma upp till 20 centimeter nysnö. Plogbil plogar bort snö i Borlänge på söndagsmorgonen.Foto: ULF PALM/ TT / TT NYHETSBYRÅN
Plogbil efter riksväg 60 plogar bort snö på söndagsmorgonen.Foto: ULF PALM/ TT / TT NYHETSBYRÅN
Det ymniga snöfallet ger dålig sikt efter vägen. Foto: ULF PALM/ TT / TT NYHETSBYRÅN
Byn Sifferbo i morse.Foto: ULF PALM/ TT / TT NYHETSBYRÅN

 

Klockan 13.19 på söndagseftermiddagen larmades polis och räddningstjänst till E18 i höjd med Munktorp där en personbil och en lastbil med släp var inblandade i en olycka. I nuläget är det oklart hur olyckan har gått till, meddelar polisen.

Två vuxna och två barn ska ha åkt med ambulans till sjukhus för kontroll. Två av dem rapporteras som skadade, enligt polisen. Den ena vuxna personen har buksmärtor och ett av barnen ska ha ont i ryggen. 

Lastbilschauffören klarade sig utan skador, men tilldelades en bot för att inte ha anpassat avståndet till fordonet framför, meddelar polisen.

Trafikverket: Ta med varma kläder

Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket,  råder nu bilister att ha gott om tid på sig om man ska ut på vägarna. 

– Det är vinter ute och man ska alltid ha varma kläder och se till att ha gott om tid på sig. Man vet inte när det tar stopp. Plötsligt är det något som har hänt och det blir kö och då kan man bli sittande i en halvtimme eller timme. Lite varmt att dricka är aldrig fel att ha med sig om man skulle bli sittande, säger hon. 

”Lite varmt att dricka är aldrig fel att ha med sig om man skulle bli sittande”, säger Trafikverkets Katarina Wolffram.Foto: Trafikverket

Tora Tomasdottir vid Storm: 

– När det snöat så mycket som det har gjort nu så ska man ta det väldigt lugnt på vägarna. Kanske inte köra över huvudtaget, om man kan slippa det. Men ska man köra så får man ta det lugnt. Man ska ha respekt för varandra i trafiken. 

 

Drabbas du av snöovädret? Hör av dig!

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717

Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen.