Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nytt kaosväder drar nu in över Sverige

Flera tromber väntas de kommande dagarna.
En tromb i Alingsås.Foto: Privat / Privat
Stora delar av Sverige kommer den här veckan att drabbas av åska och ostadigt väder, och därmed även en ökad risk för tromber.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Tora Tomasdottir, meteorolog.Foto: Expressen TV
Stora regnmängder väntas på flera håll. Foto: TT NYHETSBYRÅN
På flera platser i landet kan det bli intensiv åska. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Nu är det nytt kaosväder på ingång.

Tromber och åska är att vänta – och SMHI klass 1-varnar för kraftiga regnmängder i flera delar av landet.

– Det kan blåsa upp emot 75 meter per sekund i den här virveln, så en tromb kan ställa till med rätt stora problem, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på Storm Geo.

Stora regnmängder väntas falla under onsdagskvällen och natten till torsdag i stora delar av södra Sverige.

SMHI har utfärdat klass-1 varningar i Västernorrland, Gävleborg och Jämtland, och det är även risk för stora regnmängder i Västra Götaland, Halland och Skåne. 

– Vädret har varit extremt nyckfullt, men det väntas falla extra stora mängder längs med södra Norrlandskusten och Västkusten ikväll eller inatt, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på Storm Geo.

Tora Tomasdottir påpekar att även om SMHI:s varningar under onsdagen gäller vissa områden så är åska och regn vad som väntar stora delar av landet även under torsdagen, och i helgen. 

– Varningen ligger i vissa områden men det kan komma att spilla över i andra delar, det här gäller egentligen allt söder om Sundsvall och Östersund, säger hon.

– Det kommer nya skurar i morgon och det finns ingen som indikerar att de ska bli mindre än i dag.

Ökad risk för tromber

I och med det ostadiga vädret är det på flera håll därmed även en ökad risk för tromber de närmaste dagarna.

– Den ökade risken gäller främst i västra delarna av Götaland, som också kan förvänta sig åskväder, säger Tora Tomasdottir.

Tora Tomasdottir förklarar att tromber bildas i utkanten av åskmoln, där nedåtgående vindar – ”tänk dig som ett vattenfall, fast med vind i stället för vatten” – kan skapa en virvel som vrids ned mot marken.

Så blir vädret de kommande dagarna.

Tromber är ovanliga i Sverige, till skillnad mot till exempel i USA, och dess ”öga” kan variera från ett par meter till upp emot hundra meter i diameter.

– Det kan blåsa upp emot 75 meter per sekund i den här virveln, så en tromb kan ställa till med rätt stora problem, säger Tora Tomasdottir, och tillägger:

– Om den drar förbi ett hus så är det inga konstigheter om takplattor flyger av och fönster krossas.

Ovanligt väderfenomen

Tora Tomasdottir vill dock lugna dem som oroar sig för att en tromb ska dra fram och orsaka skada.

– Det är ett ganska ovanligt fenomen, säger hon.

– Det bildas någonstans mellan tio till hundra tromber per år i Sverige, det är väldigt svårt att veta för de är ganska kortvariga och de varar runt en halvtimme – max.

Då så pass få tromber bildas per år, och stora delar av Sverige inte är bebyggt, är risken att en tromb ska gå över bostadshus eller skada övrig infrastruktur låg.

– Det är ungefär som att träffas av blixten, det händer ju, men det är inget som man ska gå runt och oroa sig för. 

I och med det ostadiga vädret är det på flera håll därmed även en ökad risk för tromber de närmaste dagarna.

Finns det någonting som man kan göra för att skydda sig om man nu skulle se en tromb komma farande?

– Gå in, inomhus. Mitt i huset är du säkrast. Du behöver ju inte springa ut och jaga den, för du vet inte vilken väg tromben kommer att ta, säger Tora Tomasdottir.

Bär in plastmöbler

Under de närmaste dagarna råder ökad risk inte bara för tromber, utan också blåst, skyfall och hagelskurar.

Det kan därför vara bra att förbereda sig på hårt väder om man har en uteplats eller trädgård.

– Bär in sköra saker från trädgården, som skulle kunna blåsa bort eller skadas, och också lätta plastmöbler om man har sådana, råder Tora Tomasdottir.

– Det som är positivt med allt det här är att det är ganska kortvarigt. En tromb är kortvarig, en hagelskur är också kortvarig.

– En översvämning kommer också troligen att vara kortvarig för det kommer mycket på kort tid, det blir översvämning, och sen så rinner det bort.

Suzanne Hafstrom och Linda Hafstrom.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG

Vilket är ditt bästa respektive sämsta väderminne?

Suzanne Hafstrom, 50+ , Reno, USA. 

– Jag gillar Stockholm, det är en väldigt vacker stad, och älskar ert väder just nu. Vi har svenskt blod, jag och min syster Linda. Vår farfar kom från Värmland, därav vårt efternamn.

– Mitt värsta väder var en snöstorm på 80-talet i Chicago. Vi hade även ett riktigt snöoväder i Reno förra året, vilket inte är så vanligt. Jag gillar inte snö speciellt mycket, särskilt inte när det snöar mycket. Kommer det massa snö där jag bor så brukar jag fly till Hawaii eller Australien.

Linda Hafstrom, 50+ , San Diego, USA. 

– Mitt favoritväder är alltid på en båt eller på en sandstrand som har cirka 24 grader varmt med lätt havsvind - det är perfekt väder för mig. Och denna väderlek har jag nästan jämt hemma i Kalifornien. 

– Jag har erfarenhet av dåligt vinterväder i Chicago när jag bodde där, jag frös ofta och hatade vintern där.

Elina Andersson, 33, Lidingö (med sonen Alvin, 9, i knät)Foto: PATRIK C ÖSTERBERG

Elina Andersson, 33, Lidingö (med sonen Alvin, 9, i knät)

– Min bästa väderminne var i Furuviksparken utanför Gävle som vi besökte härom veckan, det var 29 grader varmt och lagom med folk. Det var fantastiskt!

– Det sämsta väderminnet upplevde jag i Thailand 2017. Jag och min son Alvin, som då var sju år, tog en så kallad longboat från Krabi för att åka på endagsutflykt till Chicken Island. Vädret var perfekt när vi åkte och vi var där hela dagen, men plötsligt innan vi skulle fara hem kom det mörka moln, började störtregna och blåsa hårt. Det slutade med att vår longboat kantrade, och man såg hur alla kackerlackor flydde båten. Vi frös väldigt mycket i regnet, men med hjälp av andra turister så kunde vi tömma båten på vatten och återvända hem efter en stund. Det var nära att vi blev strandsatta!

Lena Löfgren Berglund, 62, Borlänge.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG

Lena Löfgren Berglund, 62, Borlänge.

– Mitt bästa väderminne var förra året i Dalarna vid sjön Siljan, det var runt 30 grader med lätt vind, cirka fyra meter per sekund. Det var härligt och varmt.

– Mitt värsta var för många, många år sedan i England, när vi skulle åka tåg från London till Manchester. Tåget hade precis startat när det kom ett åskoväder med extrema vindar. Plötsligt brakade halva banvallen bort. Vi satt fast på tåget i över tolv timmar.

Se den senaste väderprognosen i Expressen TV.