Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya vädervarningen: "Aldrig tidigare sett"

2015 var det varmaste året hittills men nu varnar brittiska forskare för att det kommande året kan bli minst lika varmt, enligt the Guardian.
Foto: Michaela Hasanovic
Här ser man på en karta hur varm jorden varit i år.

2015 var det varmaste året hittills men nu varnar brittiska forskare för att det kommande året kan bli minst lika varmt, enligt the Guardian. 

Anledningen är den pågående klimatförändringen och väderfenomenet El Niño.

– Det kan få konsekvenser som vi aldrig tidigare har sett, säger Adam Scaife vid Storbritanniens meterologiska institut.

År 2016 står för dörren och det beräknas bli det varmaste året hittills enligt en prognos som Storbritanniens meterologiska institut presenterade på torsdagen, skriver the Guardian. 

Nu står det klart att 2015 var det år som varit varmast hittills, vilket i sig är ett rekord över 2014 som då var det varmaste. Detta betyder alltså att rekord slås tre år på raken.

Anledningen är den pågående klimatförändringen och väderfenomenet El Niño.

Svårt att hålla sig inom målet på 1,5 grader

Prognosen kommer bara dagar efter att det stora klimatmötet i Paris avslutas. Där stod det klart att 195 av världens länder ställer sig bakom ett historiskt klimatavtal för att bekämpa den globala uppvärmningen och hålla de stigande temperaturerna under två grader Celsius. Målsättningen är dock att hålla den under 1,5 grader.

Det brittiska meterologiska institutet indikerar att temperaturen 2016 kommer att ligga 1,14 grader över förindustriella temperaturer - vilket visar på svårigheterna i att hålla sig inom ramen för målet på 1,5 grader.

Och de brittiska forskarna är inte optimistiska. Chansen för att temperaturen kommer att hålla sig inom det uppsatta målet bedömer de till bara fem procent.

– Den stora majoriteten av uppvärmningen är global uppvärmning, men ovanpå detta ligger El Niño, säger professor Adam Scaife som leder prognosverksamheten på institutet.

"Konsekvenser vi aldrig tidigare sett"

El Niño innebär en naturlig cykel av uppvärmning i Stilla havet vilket ger en global inverkan på vädret. Vi har inte upplevt ett så starkt El Niño-fenomen sedan 1998. Men konsekvenserna kommer vi inte kunna se fullt ut förrän under nästa år - vilket alltså är en av orsakerna bakom forskarnas dystra prognos.

De stigande temperaturerna som orsakas av global uppvärmning tillsammans med naturliga förändringar i väderleken leder till en ökad risk för extremväder.

– När förändringarna adderas till den underliggande faktorn i form av uppvärmning kan det få konsekvenser som vi aldrig tidigare har sett, menar Scaife.

Bland annat kan värmeböljor i Kina, Ryssland, Australien, Mellanöstern och delar av Sydamerika under de senaste två åren kopplas till detta. Och temperaturerna kommer att fortsätta att stiga så länge koldioxidutsläppen inte minskar.