Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya extremhettan slår mot Sverige – kan bli nytt rekord

Det afrikanska högtrycket som gett temperaturer på runt 45 grader och vållat flera dödsoffer i Sydeuropa är på väg norrut.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Det väntas ge rekordvärme på upp till 36 grader i Sydsverige – men viker av österut så att Finland tar värsta smällen.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Det afrikanska högtrycket som gett temperaturer på runt 45 grader och vållat flera dödsoffer i Sydeuropa är på väg norrut.

Det väntas ge rekordvärme på upp till 36 grader i Sydsverige – men viker av österut så att Finland tar värsta smällen.

– Det ser ut som att hettan i Spanien och Portugal är på väg hit, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på Storm Geo.

Den afrikanska superhettan håller ett fast grepp om södra Europa, där minst tre människor har dött av värmeslag i Spanien de senaste dagarna. Nu drar det extrema högtrycket norrut mot Sverige även om det väntas slå till med störst kraft mot Finland och Ryssland.

Men prognoserna växlar och minsta lilla förändring i färdriktningen innebär att värmeböljan når hela Sverige. Vädertjänsten Storm Geo ändrade sina prognoser under söndagen. Först såg man högtrycket gå rakt mot Sverige, något som sedan ändrades till att det skulle ta en mera östlig riktning.

Augustirekordet kan slås i Skåne

På tisdag och onsdag kan alla tiders augustirekord slås i Skåne. Ängelholm, Lund och Eslöv får runt 36 grader, nära rekordtemperaturen 36,8 grader från augusti 1975, enligt SMHI. Och andra delar av Götaland kan få upp till 30 grader.

– Det är en avknoppning av den varma luft som vi haft i södra Europa under den senaste tiden som nu kommer in över södra Sverige innan den försvinner österut, säger Kristian Silver, meteorolog på SMHI, till TT.

 

LÄS ÄVEN: Debatt: Därför blir jag riktigt orolig av väderrekorden 

 

Också svenska ostkusten, Småland och nordligaste Sverige väntas få en släng av det afrikanska högrycket under onsdagen då den riktigt varma luften kommer tillbaka tillfälligt. Foto: NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN

Även norra Sverige kan få det afrikanska högtrycket

Också svenska ostkusten, Småland och nordligaste Sverige väntas få en släng av det afrikanska högrycket under onsdagen då den riktigt varma luften kommer tillbaka tillfälligt. Även om ett lågtryck rör sig in från Norge och pressar bort högtrycksryggen. Det lågtrycket väntas ge större delen av Sverige regnskurar och svalare väder mot slutet av veckan.

– Senare i veckan drar ett lågtryck in från väster med kyligare luft och nederbörd. Den stora värmen från söder drar längre österut. Men om lågtrycksfronten flyttar sig sex timmar plus eller minus kan högtrycket också nå stora delar av Sverige, säger Marianne Abrehk, meteorolog på Storm Geo. 

Den svenska sommaren har varit den varmaste sedan statistik började föras för 260 år sedan. Nu blir det alltså ännu varmare i vissa delar av landet. I början av veckan ser det ut att bli fortsatt torrt i söder, medan regn breder ut sig över nästan hela landet mot slutet av veckan.

 

Skurar men varmt på onsdag

Måndag

Götaland:

Lite nederbörd från väster på kvällen. Temperaturer runt 22 grader.

Svealand:

Delvis molnigt. Temperaturer cirka 23 grader.

Norrland:

Åska i förbindelse med regnskurar. Runt 15 grader.

 

Tisdag

Götaland:

Runt 30 grader och soligt i sydligaste delen. I norra Götaland molnigt med solglimtar, cirka 22 grader.

Svealand:

Uppehållsväder. Cirka 22 grader.

Norrland:

Sol till och från. 15-20 grader.

 

Onsdag

Skåne 30-35 grader. Övriga Götaland runt 20 grader. Regnskurar.

Svealand:

Kusten 20-25 grader. Inlandet regnskurar, cirka 20 grader.

Norrland:

Kusten 20-25 grader. Inlandet skurar, 15 grader.

 

LÄS ÄVEN: Flera döda i Kalifornienbränder – katastroftillstånd är utlyst