Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu tar kylan kraftigt grepp om Sverige

Nu kommer en "vinteroffensiv" till Sverige.
Foto: Stefan Söderström
Den vräker in norrifrån på torsdag och kommer sedan att lägga sig över hela landet.
Foto: Jens L'Estrade

Kylan håller nu på att ta ett rejält grepp om Sverige. 

På tisdagsmorgonen kommer en halk- och vädervarning varning från meteorologen Johan Groth:

– Väderläget hela veckan är lurigt, var aktsam i trafiken, säger han. 

Det finns också ett varningstecken som du ska vara uppmärksam på inför morgonrusningen. 

Vädret i dag, tisdag och på onsdag blir fortsatt lynnigt och lurigt i hela landet, utan klara tendenser eller någon riktig struktur.

– Vi hade det blåsiga i helgen som drog ner kalluft, men i norr har nya lågtryck som passerat skapat ett milt väder. Det blir ganska odramatiskt, säger Johan Groth, meteorolog på vädertjänsten Storm.

En varning är dock riktad mot norra Norrland, där ett nytt nederbördsområde västerifrån kan orsaka plötslig ishalka längs kusten i norr, snöfall i Västernorrlands län och ishalka även i Jämtland.

Men även under tisdagsmorgonen skickar Johan Groth ut en varning. Det gäller främst det rådande väglaget för trafiken.

– Väderläget hela veckan är lite lurigt. Det blir temperaturer som ligger och pendlar runt nollan, särskilt i Mellansverige, säger han.

"Det gör att det är lite lurigt"

Det här påverkar läget i trafiken.

– Det är inte extremhalka, men det är en vädersituation fram och tillbaka kring nollan. Det gör att det är lite lurigt. Det gäller att anpassa sin hastighet efter väglaget. Måste du skrapa rutor på bilen på morgonen – det är ett varningstecken att det kan vara slirigt, framför allt på mindre vägar. Det gäller att ta det lite lugnt i rondeller och korsningar, att inte komma in i samma hastighet som på sommaren.

Johan Groth vill uppmana till försiktighet.

– Var aktsam mot det luriga trafikläget. Stora delar av landet går lite plus på dagen och det ser inte så farligt ut. Sedan slår det plötsligt om.

Men på torsdag händer något ordentligt i vädret. Då tjongar det till - och kylan vräker ner norrifrån.

Kalluften dominerar

– Då kommer kalluften ordentligt, säger Johan Groth, och berättar att på fredag och lördag kommer det kallare vädret att dominera i hela landet, även de södra delarna.

– Det kommer att vara minusgrader även på dagen, utom möjligtvis på kusterna i söder och sydligaste Götaland.


LÄS MER: Prognosen: Det blir en vit jul


Han berättar att hela Svealand kommer att få ned till tre eller fyra minusgrader. I Norrland kommer temperaturen att ligga på minus 12 till minus 20 grader.

"Påhälsning" i söder

– Vi har absolut gått in i ett kallare väder. Man kan säga att det är en vinteroffensiv, säger Johan Groth, och tillägger att kylan tar ett ordentligt grepp om norra Sverige i mitten av veckan medan kylan i södra Sverige ska betraktas som en "påhälsning".

– Lite mildare luft kommer in från Atlanten varannan dag så där kommer det att stå och pendla fram och tillbaka mellan några plus och några minus grader.

– Räkna med isskrapning av bilrutorna på morgnarna, varnar han och säger att det kommer att kännas lite ruggigt.

Det blåsiga vädret som rådde i helgen i Svealand kom under gårdagen att skapa problem på Arlanda, där omkring 30 flighter försenades.

– Snö och blåst samtidigt innebär utmaningar för snöröjningen, sade Adam Ekman vid Swedavias pressjour i går kväll.

Landningsbanor stängde

En del av landningsbanorna fick stängas av medan man röjde.

– På grund av detta har vi gått ner till enbanedrift, förklarade han vidare.

Men det stannade vid förseningar, inga flighter hade vid 21-tiden ställts in.

– Det är svårt att spekulera i hur vädret blir framöver. Vi följer utvecklingen noga, sade Adam Ekman och fortsatt:

– Vi hoppas förstås att läget normaliseras så snart som möjligt.

Så blir vädret de kommande dagarna där du bor

GÖTALAND

Temperaturen sjunker dag för dag till som kallast på lördag, med ett par minusgrader, innan det sakta börjar bli mildare. Torsdag och fredag bjuder på en del sol, men räkna inte med så mycket nederbörd, annat än i inlandet.

SVEALAND

Temperaturen arbetar sig sakta ned mot helgen, då det kan bli runt fem minusgrader. I de västra delarna blir det ganska soligt, medan molnigheten dominerar i de östra delarna. Fredag kan bli blåsigt med upp till 10 meter per sekund.

SÖDRA NORRLAND

Genomgående molnigt och chans för snö i de västra delarna. Temperaturen blir långsamt kallare, och faller ned till runt sju minusgrader på fredag och lördag. På måndag kommer snön vid kustlandet.

NORRA NORRLAND

Här sjunker temperaturen sakta men säkert, för att nå botten på ned till 20 minusgrader till helgen i de nordligaste delarna, medan de södra delarna nöjer sig med 10 minusgrader. Inga större snömängder förrän efter helgen.