Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nu täcks hela Sverige av snö och kall luft

På tisdagen drar snöbyar in från havet längs ostkusten. På flera håll kan det bli en hel del snö. Foto: Pelle T Nilsson
Hela landet täcks av kall luft, rapporterar SMHI. I fjälltrakterna gör hård vind att kyleffekten blir mycket stark. Foto: Pelle T Nilsson

Nu kommer snön – på allvar.

Resten av veckan blir det kallare, och snön faller i hela landet.

– Mängderna varierar lokalt, men det kommer att snöa fram till torsdag, säger meteorologen Solbjörg Apeland vid meteorologinstitutet Storm Geo.

TISDAGSVÄDRET

Götaland

Sydligaste Sverige får snöbyar som kan bli kraftiga, särskilt på Österlen. Det blir mellan 1 och 5 minusgrader. I de nordvästra delarna av Götaland blir det lokalt lätt snöfall och mellan 2 och 8 minusgrader. I de östra delarna blir det några grader kallare.

Svealand

Det blir mest mulet väder och tidvis snöfall i södra Svealand. Fem till tio minusgrader. Nordvästra delarna får också mest mulet och tidvis snöfall.

Norrland

Södra kusten får mest mulet och det blir tidvis snöfall eller snöbyar. Det blir 10 - 15 minusgrader. Även norra kusten får räkna med snöbyar och ner mot 15-20 minusgrader. I inlandet mest uppehåll och lättande molntäcke under eftermiddagen. 10-15 minusgrader. Fjälltrakterna får 15-25 minusgrader. Norra Norrlands inland får rejäl kyla, ner mot minus 30 grader.

Hela landet täcks av kall luft, rapporterar SMHI. I fjälltrakterna gör hård vind att kyleffekten blir mycket stark.

Dessutom kommer snön. På allvar.

Under måndagen har det snöat i norra Hälsingland och Medelpad och där kan det på sina håll handla om en decimeter snö. Övriga Sverige får molnigt och det kan snöa på många håll, men då i mindre mängder, enligt SMHI.

Snöfall på flera håll

På tisdagen drar snöbyar in från havet längs ostkusten. På flera håll kan det bli en hel del snö.

– Det kan komma snö de närmast dagarna, särskilt längs ostkusten. Vi har ett lågtryck över Moskva och när nordöstliga vindar drar in mot Sverige ger det byar längs hela kusten. Även längre in i landet kan det komma byar. Hur mycket det blir kan vara svårt att säga, men det blir i alla fall snö fram till och med torsdag och det är kyligt med minusgrader, säger Solbjörg Apeland.

25 minusgrader i norr

De här dagarna ligger temperaturen stabilt. Enligt Storm får norra Sverige nedåt 25 minusgrader under de här dagarna. Svealand får samtidigt kring 15 minusgrader, kallast i inlandet. Stockholm väntas ha mellan 6 och 8 minus. Götaland får något mildare – i Malmö kommer det att vara nollgradigt, eller ett par minusgrader.

– Torsdagen är den kallaste dagen, säger Solbjörg Apeland vid norska Storm Geo.

Men framåt fredag passerar ett lågtryck i söder och stora delar av Götaland kan få så mycket som 20 centimeter snö. Det nya lågtrycket kommer från de brittiska öarna, och så drar det österut, över Nordsjön och in över Östersjön.

– Längs kusterna i Skåne blir det nog att det går över till snöblandat regn under fredagen och lördagen. Fredagen är den dag då det kommer mest nederbörd. Och stora delar av Götaland får nederbörden som snö, säger Solbjörg Apeland.

Nytt lågtryck till nästa vecka

I norra Norrland, däremot, kulminerar kylan och där kan temperaturen nå ner till 35 minusgrader denna dag, enligt SMHI.

Lågtrycket drar bort under lördagen men under söndagen väntas ett nytt lågtryck komma in över Syd- och Mellansverige.