Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu slår extremhettan – kan bli varmaste dagen hittills

Även i Sverige väntas varmt väder till helgen – dock med mer hanterbara temperaturer.
Invånare i Frankrike badar under en av årets varmaste dagar.Foto: DDP IMAGES / STELLA PICTURES/DDP IMAGES DDP IMAGES
Ett par tar en tur med roddbåten i Madrid. Myndigheterna i landet uppmanar dock invånarna att stanna inne.Foto: MANU FERNANDEZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Turist svalkar sig under den europiska värmeböljan 2017.Foto: GIUSEPPE LAMI / AP TT NYHETSBYRÅN

Fredagen kan bli årets varmaste dag i Europa.

Frankrike flaggar nu för uppåt 42 grader och går samtidigt ut med varningar om extremhettan.
I Lyon har man nu upprättat ett ”värmeböljeregister”. 

I sydöstra Frankrike har beredskapen höjts i flera regioner till nivå ”orange”. Vilket signalerar att alla bör vara förberedda på att värmen kan bli en potentiell fara för liv och samhälle. 

På Twitter skriver de franska myndigheterna att medborgarna ska dricka vatten, hålla sig inomhus, undvika alkohol, inte äta för mycket - och fortsätta tvätta händerna och bära mask.

I Lyon har man även upprättat ett ”värmeböljeregister” för personer som håller sig isolerade på grund av pandemin. Genom registret ska myndigheterna kunna hålla kontakt med dessa personer. På fredag befarar man att det kommer bli 41 grader i staden, vilket skulle vara en rekordnotering. 

https://twitter.com/prefetrhone/status/1288502011491749889?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1288502011491749889%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Factu.fr%2Fauvergne-rhone-alpes%2Flyon_69123%2Flyon-passe-au-niveau-3-du-plan-canicule-et-met-en-place-un-dispositif-de-surveillance_35243276.html

Hälsomyndigheten: ”Ät lätt”

Men det är inte bara i Frankrike som extremvärmen väntas orsaka stora problem. Prognosen visar att flera europeiska länder kommer ha årets varmaste dag på fredag, med temperaturer över 40 grader. 

I Italien har röd varning utfärdats i 14 städer, när temperaturerna ska överstiga 40 grader till helgen. Myndigheterna uppmanar italienarna att dricka mycket vatten, undvika fysisk aktivitet och hålla kontakt med grannar som lever ensamma. 

Hälsomyndigheten uppmanar också invånarna till att äta ”lätt”, skriver The Local. 

I Spanien och Benalux-länderna har man också gått ut med varningar om helgens värmebölja. Under veckan har Madrid drabbats av extremhetta och till helgen kommer temperaturen överstiga 41 grader.

Värmen påverkar coronasjuka 

Den europeiska värmeböljan innebär en stor påfrestning på en extremt ansträngd situation, där coronafallen har ökat dramatiskt den senaste tiden. 

WHO skriver att den som är sjuk i covid-19, eller återhämtar sig från sjukdomen, är extra känslig för höga temperaturer.

Turister i Rom svalkar sig i värmeböljan.Foto: MAURIZIO BRAMBATTI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN