Sommarvärmen håller i sig någon dag till, men sedan kommer en front med svalare luft drar ned över landet. Ny portion värme är dock på väg - från Azorerna. Foto: ALENA OZEROVASommarvärmen håller i sig någon dag till, men sedan kommer en front med svalare luft drar ned över landet. Ny portion värme är dock på väg - från Azorerna. Foto: ALENA OZEROVA
Sommarvärmen håller i sig någon dag till, men sedan kommer en front med svalare luft drar ned över landet. Ny portion värme är dock på väg - från Azorerna. Foto: ALENA OZEROVA
Foto: CHRISTER WAHLGREN / EXPRESSEN/ KVÄLLSPOSTENFoto: CHRISTER WAHLGREN / EXPRESSEN/ KVÄLLSPOSTEN
 Foto: CHRISTER WAHLGREN / EXPRESSEN/ KVÄLLSPOSTEN
Foto: MICHAELA HASANOVICFoto: MICHAELA HASANOVIC
 Foto: MICHAELA HASANOVIC

Kan bli rekord i dag – men nu kraschlandar sommaren

Publicerad
Uppdaterad

Maj månad är så här långt fem grader varmare än normalt. Solskenet har flödat över oss, samtidigt som lågtrycken styrts mot kontinenten.

Onsdagen blir ännu en stekhet dag på många håll, men sedan försvinner värmen.

–  Det blir ett dropp på nästan tio grader. På söndag kommer värmen tillbaka, men inte lika varmt som nu, säger meteorologen Tora Tomasdottir.

Högsta temperaturen hittills i maj (och i år) noterades i måndags i Halmstad med 29,1 grader.

I dag kan det bli lika varmt på flera ställen. SMHI har flaggat för att 30-strecket kan tangeras i bland annat inre delar av Bohuslän.

Väderinstitutet har gått ut med ett meddelande om höga temperaturer i Västra Götaland, Östergötland och i Stockholms län. Det betyder maximal dygnstemperatur mellan 26 och 30 grader, tre dagar i följd.

Svalka från norr på väg

Men nu är betydligt svalare luft på väg norrifrån. För den som som har ont av hög värme kommer det kanske som en befrielse.

Har man vant sig vid shorts och linne är det läge att plocka fram långärmat igen.

– Temperaturen kommer att droppa nästan tio grader. Men det är inte så att det blir kallt, bara mer normalt för årstiden, uppger Tora Tomasdottir, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Fronten drar långsamt ned över landet med start i dag. Mitt på torsdagen ligger den i höjd med nordvästra Svealand och på fredagen har den hunnit ner i Götaland. 

 

PROGNOS: Se hur vädret blir där du bor – 10 dagar framåt 

 

Meteorologen Tora Tomasdottir förutspår att det soliga och torra vädret fortsätter. Men temperaturen kommer att falla åtskilligt de bnärmaste dagarna.Foto: MAGNUS HELLBERG

I gränszonen mellan varm och kall luft kan det bli en del regnskurar, men inget ihållande.

– Värmen kommer att stanna längst i Skåne och Blekinge. När fronten passerat blir det 15-20 grader i den södra halvan  i landet och 10-15 i den norra, förklarar Tora Tomasdottir.

Värmen tillbaka i slutet av helgen

En ny portion värme är dock redan på väg när ett högtryck från Azorerna växer in från sydväst. 

På söndagen stiger temperaturen mot 23-24 grader i södra Sverige. Sommarvärme igen alltså, om än inte lika varmt som under gångna helgen.

Även i norra Sverige ska kvicksilvret kunna pressa sig upp över 20-strecket i början av nästa vecka.

Så här långt har maj månad varit fem grader varmare än normalt i Sverige, och inget i tiodygnsprognosen pekar på att några omfattande lågtryck skulle vara på gång, uppger Tora Tomasdottir på Storm.

 

SMHI har utfärdat många varningar: höga vattenflöden, brandfara, höga temperaturer och kulingvindar.Foto: SMHI

Se upp med grillen

Den torra väderleken medför ökad risk för bränder i skog och mark. SMHI-kartan är som ett lapptäcke av vädervarningar just nu.

Höga flöden och samtidigt risk för gräsbränder i norr, risk för skogsbränder och höga temperaturer i söder. 

– I hela norra Sverige, där det inte är översvämningar, har man torka och gräsbrandrisk. Även i södra Sverige är brandrisken stor, och här gäller det skogsbrand, vilket är något att tänka på om man tar fram grillen, påminner Tomasdottir.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag