Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kan bli rekord i dag – men nu kraschlandar sommaren

Sommarvärmen håller i sig någon dag till, men sedan kommer en front med svalare luft drar ned över landet. Ny portion värme är dock på väg - från Azorerna. Foto: ALENA OZEROVA
Foto: CHRISTER WAHLGREN / EXPRESSEN/ KVÄLLSPOSTEN
Foto: MICHAELA HASANOVIC

Maj månad är så här långt fem grader varmare än normalt. Solskenet har flödat över oss, samtidigt som lågtrycken styrts mot kontinenten.

Onsdagen blir ännu en stekhet dag på många håll, men sedan försvinner värmen.

–  Det blir ett dropp på nästan tio grader. På söndag kommer värmen tillbaka, men inte lika varmt som nu, säger meteorologen Tora Tomasdottir.

Högsta temperaturen hittills i maj (och i år) noterades i måndags i Halmstad med 29,1 grader.

I dag kan det bli lika varmt på flera ställen. SMHI har flaggat för att 30-strecket kan tangeras i bland annat inre delar av Bohuslän.

Väderinstitutet har gått ut med ett meddelande om höga temperaturer i Västra Götaland, Östergötland och i Stockholms län. Det betyder maximal dygnstemperatur mellan 26 och 30 grader, tre dagar i följd.

Svalka från norr på väg

Men nu är betydligt svalare luft på väg norrifrån. För den som som har ont av hög värme kommer det kanske som en befrielse.

Har man vant sig vid shorts och linne är det läge att plocka fram långärmat igen.

– Temperaturen kommer att droppa nästan tio grader. Men det är inte så att det blir kallt, bara mer normalt för årstiden, uppger Tora Tomasdottir, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Fronten drar långsamt ned över landet med start i dag. Mitt på torsdagen ligger den i höjd med nordvästra Svealand och på fredagen har den hunnit ner i Götaland. 

 

PROGNOS: Se hur vädret blir där du bor – 10 dagar framåt 

 

Meteorologen Tora Tomasdottir förutspår att det soliga och torra vädret fortsätter. Men temperaturen kommer att falla åtskilligt de bnärmaste dagarna. Foto: MAGNUS HELLBERG

I gränszonen mellan varm och kall luft kan det bli en del regnskurar, men inget ihållande.

– Värmen kommer att stanna längst i Skåne och Blekinge. När fronten passerat blir det 15-20 grader i den södra halvan  i landet och 10-15 i den norra, förklarar Tora Tomasdottir.

Värmen tillbaka i slutet av helgen

En ny portion värme är dock redan på väg när ett högtryck från Azorerna växer in från sydväst. 

På söndagen stiger temperaturen mot 23-24 grader i södra Sverige. Sommarvärme igen alltså, om än inte lika varmt som under gångna helgen.

Även i norra Sverige ska kvicksilvret kunna pressa sig upp över 20-strecket i början av nästa vecka.

Så här långt har maj månad varit fem grader varmare än normalt i Sverige, och inget i tiodygnsprognosen pekar på att några omfattande lågtryck skulle vara på gång, uppger Tora Tomasdottir på Storm.

 

SMHI har utfärdat många varningar: höga vattenflöden, brandfara, höga temperaturer och kulingvindar. Foto: SMHI

Se upp med grillen

Den torra väderleken medför ökad risk för bränder i skog och mark. SMHI-kartan är som ett lapptäcke av vädervarningar just nu.

Höga flöden och samtidigt risk för gräsbränder i norr, risk för skogsbränder och höga temperaturer i söder. 

– I hela norra Sverige, där det inte är översvämningar, har man torka och gräsbrandrisk. Även i södra Sverige är brandrisken stor, och här gäller det skogsbrand, vilket är något att tänka på om man tar fram grillen, påminner Tomasdottir.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!